Alege înțelept

3 min read
By Dox
Alege înțelept

Azi am citit în presă un articol despre Oliver Sacks, un binecuoscut neurologist și scriitor, care a murit la vârsta de 82 de ani.

„Un om bun, un om de familie remarcabil” – doar câteva remarci la adresa lui. N-am multe de comentat despre domnul Sacks decât că, cu toate calitățile sale, acum, din nefericire pentru familia și prietenii dânsului, se odihnește intr-un mormânt din New York.

Moartea nu a ocolit și nu ocolește pe nimeni de pe Pământ. Dupa ce te-ai născut, există un singur lucru sigur – că odată vei muri.

În toată istoria omenrii, există doar un caz in care cineva s-a întors din morți și n-a mai murit. Dacă ești Creștin, ți-e clar că este vorba despre Isus Hristos.

În ultima vreme, din ce în ce mai mult ni se sugerează ideea că știința are toate raspunsurile și că noi, Creștinii înapoiați care credem in mituri, suntem în afara istoriei și total nerelevanți. Să fie așa oare?

Dacă scoți din domeniul științific teoriile, probabilitățile și te rezumi la ce poți măsura și evalua direct sau indirect, îți dai seama ca lucrurile nu stau tocmai cum ți se bagă pe gât. Îți dai seama ca numerele, măsuratorile sunt extrem de imparțiale – pentru majoritatea ai nevoie de mai mult decât cifre ca să pricepi ce se întâmplă in jur. Ai nevoie de o viziune asupra lumii (worldview) prin care să filtrezi datele pe care le ai.

Dacă cineva știe sa furnizeze date despre un anumit subiect dar viziunea lui asupra lumii e bazată pe anumite concepte despre lume și viață, va tinde să prezinte datele care le are, într-o maniera în care să susțină punctul lui de vedere și nu va fi imparțial în prezentarea lor.

Avem pe de-o parte oameni muritori care, cu toată „puterea” științei, ajung toți, fără excepție, în mormânt. Oricât de convingător ar fi cineva și cu oricâte detalii te-ar copleși, nu uita – sunt doar oameni care nu au nici un control asupra vieții lor. Nu pot sa controleze cand se îmbolnăvesc, nu pot să controleze când mor, nu pot să controleze nici măcar când li se strică mașina sau calculatorul. Omul are doar iluzia puterii. Puterea însă este evident la altcineva.

De calaltă parte, îl avem pe Isus Hristos, viu și biruitor asupra morții. Îl vedem în istorie ca și persoana care a marcat radical cursul ei și a schimbat totul la venirea Lui. Citind Apocalipsa lui Ioan știm cum se va termina totul. Nu știm când va veni sfarșitul lumii, dar știm cum va veni si ce se va întâmpla.

Când ești compleșit de evenimentele din viața ta, când nu știi ce să crezi și ești ispitit să renunți la Credință, amintește-ți să te oprești si să privești lucrurile in ansamblul lor. Uita-te la opțiunile pe care le ai și alege înțelept.

Și mi-a arătat un râu cu apa vieții, limpede ca cristalul, care ieșea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului. În mijlocul pieței cetății și pe cele două maluri ale râului era pomul vieții, rodind douăsprezece feluri de rod și dând rod în fiecare lună; și frunzele pomului slujesc la vindecarea neamurilor. Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. Scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului vor fi în ea. Robii Lui Îi vor sluji. Ei vor vedea fața Lui, și Numele Lui va fi pe frunțile lor. Acolo nu va mai fi noapte. Și nu vor mai avea trebuință nici de lampă, nici de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu îi va lumina. Și vor împărăți în vecii vecilor. Și îngerul mi-a zis: „Aceste cuvinte sunt vrednice de crezare și adevărate.” Și Domnul Dumnezeul duhurilor prorocilor a trimis pe îngerul Său să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând.
„Și iată, Eu vin curând! – Ferice de cel ce păzește cuvintele prorociei din cartea aceasta!”(Apocalipsa 22:1-7)