America, emigrarea si ardelenii

2 min read
By Dox
America, emigrarea si ardelenii

Ieri s-au implinit doi ani de cand am ajuns pe meleaguri americane. Sa-ti spun drept, mi se pare ca au trecut vreo zece. 

7 Decembrie 2012. De manuta cu doi prunci mici, cu nevasta si tragand dupa noi niste trei valize, am pornit intr-o aventura noua, mare si destul de infricosatoare. 

Din Cluj la Arad, cu trenul, apoi din Arad la Budapesta cu masina, apoi din Budapesta la Munchen si apoi de la Munchen la Los Angeles cu avionul. 

M-am uitat acum pe biletul de avion cu care am zburat si am luat o pauza. Imi vin in minte diferite momente – socul unei clime calde cand am aterizat in LA, caldura cu care am fost intampinati la aeroport de prietenii nostri, zilele calde care au urmat, usurinta cu care se rezolva actele in America, examenul de conducere, confuzia cu privire la slujba, cautat job… negociere pentru job in celalat capat de tara, vizita in Orlando, despartirea de familie si aterizarea intr-un loc total nou si nestiind pe nimeni acolo, imaginea apartamentului nostru gol… masina care nu a mai pornit, panica legata de un sistem nou, masina care porneste iar, avem paturi, avem scaune, avem unde manca, nu avem canapea, prima zi de lucru in Orlando, primele week-enduri de capul nostru, frustrarea cautarii unei biserici, intalnirea miraculoasa cu niste consateni ai socrei, etc.

Lungul paragraf de mai sus e de fapt o imagine foarte mica despre cate au trecut peste noi in astia doi ani si sunt convins ca or sa mai vina multe. 

Te intrebi poate, se merita? Ai mai face odata asa ceva?

Se merita, zic eu. Si sa-ti spun si de ce. Se merita pentru ca e bine sa nu uiti ca esti strain si calator pe pamantul asta. Cred ca asta e una dintre marile lectii invatate de mine aici. 

Am mai invatat ca Dumnezeu are mila si har cu duiumul. Ma mir si acum de cate “nimereli” am avut parte de cand am venit aici si nu pot sa spun decat un mare si constant multumesc.

Am mai invatat ca oamenii sunt cam la fel, ca-s ei in Romania, ca-s ei in America, Anglia, etc. Diferenta mare dintre locurile astea nu sunt oamenii, ci sistemele care si le-au creeat. 

Si da, as mai face-o odata, si poate cine site, o sa o mai fac o data. Prin simplul fapt ca te muti dintr-o zona in alta, te ajuta sa te dezvolti in domenii si feluri in care nu ai cum sa ti le imaginezi daca nu treci pe acolo.