As prefera sa nu…

1 min read
By Dox
As prefera sa nu…

Cand l-am intalnit pe domnul Bartleby mi s-a parut ca ne asemanam putin. Politicos, profesionist si de incredere. Asta pana cand seful nostru l-a rugat sa faca ceva pentru el. I-a raspuns politicos, dar ferm: “As prefera sa nu fac asta”. Seful a ramas ca traznit. Cum poti sa spui asa ceva? Bartleby i-a raspuns din nou, politicos dar hotarat: “As prefera sa nu fac asta”. 

Nu, nu s-a intamplat la mine la birou, am citit intr-o carte scrisa de Herman Melville (autorul lui Moby Dick) – Bartleby – O poveste de pe Wall Street. Iti imaginezi insa cum ar suna asa ceva in ziua de azi? Sa te poti detasa de “normele” unei corporatii, unei firme, societatii sau prietenilor si sa raspunzi politicos dar ferm: “As prefera as nu fac asta”. 

M-am tot gandit la Bartleby si pe masura ce citeam cartea a inceput sa-mi incolteasca in minte o samanta de anarhie. Anarhie in raport cu regulile absurde, cu “politically correctness” si mai ales cu pacatul. 

Daca la urmatoarea ispita ii raspunzi politicos dar ferm “prefer sa nu fac asa ceva”, intorci spatele si te duci? Daca atunci cand esti invitat sa te duci intr-un mediu in care nu ai ce cauta, raspunzi invitatiei cu “as prefera sa nu vin acolo”? E eliberator gandul ca poti sa mai spui si NU din cand in cand. Si cand te apuci sa chiar faci, nu doar ca e eliberator, dar incepi sa iti dai seama ca nu mai poti trai fara sa spui NU. 

Iti recomand cu caldura Bartleby – O poveste de pe Wall Street. Imi dau seama ca pana si faptul ca am pus mana pe cartea asta nu a fost o intamplare… asta inseamna ca nu e deloc la intamplare ca tu, acum, ai citit despre Bartleby si ca TREBUIE sa citesti si tu cartea.