Biblia într-un an (aproximativ)

2 min read
By Dox
Biblia într-un an (aproximativ)

M-am apucat de citit Biblia acum un an și trei luni, în speranța că voi termina de citit într-un an. Ei bine, a durat mai mult dar sunt bucuros că am reușit.

Terminând de ce citit ultimul verset din Biblie, m-am întrebat ce urmează acum, și răspunsul a venit destul de repede. Acum urmeaza un “review”.

Primea mea impresie la cald, e că Biblia este extrem de coerentă în ciuda faptului că a fost scrisă de patru zeci de autori diferți. De la Geneza până la Apocalipsa lui Ioan, textul curge, verset după verset și uneori mi-a fost greu să mă opresc din lectură. Uneori, însă, probabil din lipsa mea de pregătire teologică, mi s-a părut că trec oarecum printr-un deșert și că nu pot înțelege nimic.

Biblia are însă un început și un sfârșit. Tot ce găsești între aceste două cărți (prima și ultima), este istoria zbuciumata a noastră, a omaenilor.

Citind Biblia am învățat o grămadă despre mine, dar mai ales despre Dumnezeu. În toate ipostazele citite, nu-mi aduc nici măcar un caz în care Dumnezeu să fie rău voitor. Nici măcar in Apocalipsa, unde cand îngerii desfac sulurile și aduc peste Pământ nenorociri după nenoroci, nici măcar atunci Dumnezeu nu este răuvoitor. Am simțit dezamăgirea din glasul lui Ioan când oamenii nici dupa ce sunt puși la punct de pedepsele Domnuli nu iau aminte și nu își cer iertare. Atâta timp cât omul este în viață, Dumnezeu e gata să-i ofere iertare.

Am rămas cu un gust plăcut și abia aștept să mă pornesc la o altă aventură prin Cuvântul lui Dumnezeu.

Te încurajez să te apuci de o aventură similară, chiar dacă nu apuci să citești toată Biblia într-un an. Ce m-a ajutat pe mine de data asta a fost să combin cititul cu ascultatul. Am folosit o aplicație pe telefon în care poți să citești dar să și asculți Biblia. Am încercat cât am putut sa ascult în timp ce faceam lucruri monotone (condus, plimbat, etc) în care m-am putut concentra la ce se auzea in căști.

Dacă stăpânești bine limba engleză, îți recomand varianta NIV Live, o producție de excepție în care toată Biblia e narată de profesioniști și aranjată ca o producție de teatru radiofonic.

Îți doresc succes cu cititul și nu uita, hrana pentru suflet e mult mai importantă decât hrana pentru trup.