Binecuvantarea lui Da Vinci

Binecuvantarea lui Da Vinci

Arhiva (22 Mai, 2006)
Cine n-a auzit de Codul lui Da Vinci zilele astea? Cred ca foarte putina lume. Reactiile starnite de cartea lui Dan Brown au foarte foarte variate si uneori surprinzatoare – de la o atitudine de impotrivire pana la crearea unui curent de opinie care sustine afirmatiile autorului. Filmul probabil va starni iar polemici aprinse. Ce ar trebui sa faca un Crestin? Sa se duca sau sa nu se duca la film? Sa citeasca sau sa nu citeasca cartea? Daca nu te duci la film, ramai pe dinafara cu povestea, daca te duci, zic unii, iti exprimi acordul cu ceea ce promoveaza filmul, si finantezi astfel o minciuna si promovezi ideea stupida ca Iisus n-a fost Dumnezeu, ci un om obisnuit, cu sotie si copii.

Greu de luat o hotarare. Vorbeam ieri cu cineva si-mi spunea ca nu crede ca parintii ei ar fi de acord ca ea sa vada filmul. O mare parte din lumea Crestina e terifiata de ce ar putea sa faca acest Cod al lui Da Vinci. Se discuta aprins, la TV, la radio, se aprind spiritele, se spun cuvinte grele, se brodeaza, se cerceteaza si se fac o gramada de documentare… Crestinismul modern, oricum scuturat de nenumarate confilicte, criticat puternic din exterior si chiar din interior, se clatina puternic – se vad acum roadele unui crestinism de suprafata neadaptata realitatilor omului modern. Pe acest fond de incertiduine si lipsa de directie pentru multe grupari crestine, multi vad in acest Cod o amenintare la adresa Bisericii Crestine.

Sa fie oare asa? Stim cu totii cat de mult inseala aparentele! Sa fie oare acest moment o grea incercare pentru Biserica Crestina, sau o imensa posibilitate de revigorare si de improspatare? Pentru multi dintre noi, poate a venit momentul sa iesim din amorteala, sa incepem sa punem iar mana pe Carte si pe carti, sa ne revenim la bunul obicei de a ne studia Credintele, de a ne reacorda valorile la Valorile Eterne, si de a ne rededica lui Dumnezeu. Ganditi-va ce usor este acum, sa spui unui om despre Iisus, despre vestea buna, despre credibilitatea Crestinismului, despre cat de multe dovezi istorice sunt, despre cat de real este Dumnezeu, cat de real este Diavolul si cata valoare are Omul – si cata responsabilitate! Tot ce trebuie sa faci e sa incepi sa povestesti despre Codul lui Da Vinci. Pentru asta trebuie insa sa stii ce se petrece, sa stii care e adevarul si sa nu-ti fie rusine sa incepi o conversatie.

Hai sa nu ma ratam startul ca si cu Televiziunea, Radioul si Internetul. E timpul sa nu mai vedem piedici ci mai degraba oportunitati!