Dacă societatea se schimbă, Biserica rămâne aceeași

5 min read
By Dox
Ilustratie - evolutia societatii

Ai observat cât de mult s-a schimbat societatea noastră în ultimii ani? Cu fiecare zi care trece, se poate observa o distanțare a societății față de valorile lui Dumnezeu. Aceste valori noi, actualizate, mai toate contrazic credința creștină. E greu în acest context să știi ce să faci când legile țării vor să anuleze legile lui Dumnezeu.

Hai să ne aducem aminte de profetul Daniel. El a întâmpinat ceva similar în viața sa când pe vremea lui Darius, rugăciunea făcută lui Dumnezeu a devenit ilegală conform unor legi introduse de dușmanii lui.

Atunci, căpeteniile și dregătorii au căutat să afle ceva asupra lui Daniel, ca să-l pârască în ce privea treburile împărăției. Dar n-au putut să găsească nimic, niciun lucru vrednic de mustrare, pentru că el era credincios și nu se găsea nicio greșeală la el și niciun lucru rău. Atunci, oamenii aceștia au zis: „Nu vom găsi niciun cuvânt de plângere împotriva acestui Daniel, afară numai dacă am găsi vreunul în Legea Dumnezeului lui!”
(Daniel 6:4-5)

Ce a făcut Daniel? A continuat să se încreadă în Dumnezeu și a continuat să se roage de trei ori pe zi, ca și înainte. Nu și-a schimbat stilul de închinare pentru a respecta decretul guvernului.

Seara, dimineața și la amiază, oftez și gem, și El va auzi glasul meu.
(Psalmul 55:17)

Ca și Daniel, credincioșii au nevoie să dezvolte o viață de rugăciune în timpul zilelor bune, ca atunci când vin vremurile grele să rămânem ancorați în Dumnezeu.


Îmi aduc aminte pe vremea Covid-ului, cum printre măsurile de combatere a virusului, a fost și închiderea locașelor de cult. Știm acum, că nici purtatul măștilor și nici izolarea în locuințe nu au contat deloc în oprirea răspândirii virusului. Ce am intuit atunci, ni s-a confirmat recent prin diferite studii.

Dar pentru noi, creștinii, nu studiile ar fi trebuit să ne conducă în deciziile pe care le luăm în viața de credință. Ar fi trebuit să ascultăm de ceea ce spune Scriptura și să nu închidem bisericile.

Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții, și cu atât mai mult, cu cât vedeți că ziua se apropie.
(Evrei 10:25)
Și Eu îți spun: tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui.”
(Matei 16:18)
Dacă o lege decretată de guvern ne interzice mersul la Biserică, atunci acea lege trebuie încălcată.

Exact așa am făcut și pe vremea comuniștilor.
Îmi aduc aminte că înainte de revoluție se făceau o sumedenie de activități clandestine, și eram toți, cu mic și mare, dedicați să-i slujim lui Dumnezeu cu orice preț. Unde ne-a dispărut curajul?

Nu ne era frică de comuniști și nici de amenințările lor, dar ni s-a făcut frică de un amărât de virus cu rata de supraviețuire de peste 98%! 🤦‍♂️


Ce ai face dacă legea te-ar penalizează financiar dacă ai merge la biserică? Am văzut ce s-a făcut. S-a stat acasă! Ce ai face dacă legea te-ar condamna la moarte pentru același lucru? Ai fi gata să-ți riști viața pentru credința ta?

Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul, și trupul în gheenă.
(Matei 10:28)

Isus e destul de clar și tranșant despre cum ar trebui să luăm decizii în viața de zi cu zi. Prima dată să-i fim plăcuți lui Dumnezeu, ascultând de El și pe locul doi, restul.


Când însă vrem să-L ascultăm pe Dumnezeu și să rămânem de partea Lui, trebuie să o facem cu tact și animați de dragostea lui Cristos, mai ales atunci când vine vorba de interacțiunile noastre cu ceilalți.

Să ne gândim, spre exemplu, la persoanele cu un stil de viață transsexual și homosexual. Nu ar trebui să insultăm sau să denigrăm niciodată pe nimeni, dar, în același timp, trebuie să rămânem fermi în convingerile noastre.

Dacă observăm că ni se îndoctrinează copiii pentru a fi inițiați în activități care contravin învățăturilor lui Dumnezeu, trebuie să ne manifestăm deschis împotriva acestui lucru.
„Nu v-am poruncit noi cu tot dinadinsul să nu învățați pe norod în Numele acesta? Și voi iată că ați umplut Ierusalimul cu învățătura voastră și căutați să aruncați asupra noastră sângele acelui om.” Petru și apostolii ceilalți, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!
(Fapte 5:28-29)

Vedem cum pe vremea apostolilor, s-a dorit înfricarea și reducerea lor la tăcere. Dar autoritățile de la Ierusalim n-au avut nici un succes. De ce? Iată secretul lor!

Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!

Îți poți imagina ce ar fi însemnat pentru noi dacă apostolii ar fi ascultat atunci de autorități? Ar fi fost vai și amar, pentru ca Evanghelia n-ar mai fi ajuns la noi!

La fel și astăzi, tăcerea noastră are consecințe nu doar acum, ci influențează radical generațiile viitoare.

Nu ar trebui să fim niciodată descurajați sau speriați, chiar dacă credința noastră este nepopulară. În schimb, ar trebui să ne rugăm pentru a avea curajul de a fi ca niște lei, nu ca niște pisicuțe.

Amintiți-vă de istoria lui Daniel. El a continuat să se roage, chiar și atunci când a fost ilegal să facă acest lucru. Și noi trebuie să-i urmăm exemplul și să ne menținem atenția asupra lui Dumnezeu, chiar dacă societatea nu este de acord cu asta.

În concluzie, când societatea se schimbă, biserica rămâne aceeași. Și nu ar trebui să ne străduim deloc să ne conformăm societății, pentru că până la urmă, noi suntem cetățenii unei alte societăți - împărăția lui Dumnezeu!

Avem o singură slujbă de la Isus și prin Duhul Sfânt, ni s-a dat puterea să o și îndeplinim!

Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei și le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.”
(Matei 28:18-20)