Cărarea curată

3 min read
By Anna N
Cărarea curată
"Cum își va ține tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău." Psalmul 119:9

Cuvântul "tânăr" נַעַר (transliterat - na'ar) în acest verset denotă o persoană cu vârsta până la 20 de ani. În Cartea Proverbelor, această categorie de vârstă este deseori asociată cu lipsa de înțelepciune care vine din lipsa experienței de viață. Toată această carte este concepută ca o colecție de lecții de înțelepciune pentru cei neexperimentați, lecții pe care un tată le dă fiului său. Lecțiile sunt despre înțelepciunea în relațiile interumane, despre consecințele lipsei de înțelepciune și consecințele aplicării  înțelepciunii, despre etica muncii, etc. Tinerii sunt încurajați să caute înțelepciunea care vine de la Dumnezeu ca pe o comoară. Începutul înțelepciunii este frica sau respectul față de Dumnezeu. (Proverbe 9:10)

Apostolul Pavel ne spune despre fii că până la vârsta maturității nu au un statut foarte diferit de statutul de slujitori. Ei erau folosiți să ajute în gospodăria familiei. Înainte să devină rege, David avea grijă de turmele familiei lui, ducându-le la păscut și păzindu-le de animalele sălbatice care veneau să le răpească.

Isus Hristos și-a început misiunea pentru care a venit pe Pământ pe la 30 de ani, când deja se presupune că știa meseria tatălui său pământesc Iosif care a fost un tâmplar. Deși a fost un tânăr deosebit care i-a uimit prin înțelepciunea Lui pe învățătorii de la Templu, Isus s-a supus constrângerilor culturale ale vremurilor în care a trăit rămânând până la vârsta maturității în casa părintească ajutând la întreținerea familiei.

Sub tutela familiei și în special al celor mai învățați și mai experimentați, un tânăr are toate șansele să devină un om matur, de încredere, care poate să aibă o viață de succes.

Cum își va ține tânărul curată cărarea?

Din perspectiva lui Dumnezeu, un tânăr de succes este un tânăr care își păstrează curată cărarea, adică în viața de zi cu zi trăiește o viață în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Dar cum poate un tânăr să trăiască o viață în conformitate cu voia lui Dumnezeu?

Îndreptându-se după Cuvântul Tău.

Acesta e secretul. Un tânăr de succes este un tânăr care își îndreaptă trăirea în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu e revelația specială scrisă a lui Dumnezeu. Scrierile sau scripturile Revelației au fost compilate într-o mică bibliotecă numită Biblia, o colecție de 66 de cărți scrise sub inspirația Duhului Sfânt, de diferiți oameni inspirați, în diferite perioade din istorie. Inspirația de origine divină se poate vedea în ceea ce au în comun toate aceste scrieri, există un fir roșu care leagă toate aceste cărți: tema salvării omului din păcat și readucerea lui în relație cu Creatorul Lui.

Iată ce spune Biblia despre Cuvântul lui Dumnezeu scris, numit Scripturi:

Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16,17)

"A se îndrepta" după Cuvântul lui Dumnezeu vine de la cuvântul שָׁמַר (șomar), o acțiune care implică:

  • O atitudine: un respect deosebit pentru Cuvântul lui Dumnezeu, o considerație deosebită față de el, el e o comoară, ceva foarte prețios;
  • Două acțiuni: o atenție focalizată pe Cuvânt pentru a înțelege exact ce spune el, studierea lui ȘI apoi aplicarea, împlinirea lui în viața de zi cu zi.

După ce am crezut în Hristos și am fost născuți din nou, din punct de vedere spiritual suntem, la început, în această categorie a tinerilor de la 0 la 20 de ani. Cuvântul lui Dumnezeu este asemănat cu o hrană pe care trebuie să o consumăm zi de zi pentru a crește mari, pentru a ne maturiza.

Cu alte cuvinte, un tânăr de succes este o persoană care deși imatură și neexperimentată este suficient de înțeleaptă pentru a recunoaște că are nevoie să fie învățat, are nevoie de înțelepciunea lui Dumnezeu cuprinsă în Cuvântul Lui. Un tânăr de succes va studia cu reverență Cuvântul și se va lăsa învățat de Dumnezeu. Succesul lui se va vedea în viața pe care o va trăi, o viață plăcută lui Dumnezeu, o cărare curată.