Ce nu poti cumpara cu bani

2 min read
By Dox
Ce nu poti cumpara cu bani

In lumea de azi banul poate cumpara aproape tot. Cand vezi casele, masinile, hainele scumpe si persoanele care le folosesc ai impresia ca intr-adevar, daca ai bani ai tot. E interesant ca atunci cand un tanar (care era si bogat), vine la Iisus si-l intreaba despre ce ar trebui sa faca ca sa “mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu”, acesta ii spune sa vinda tot ce are si sa-L urmeze. In alt context, Iisus afirma ca nu poti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona (idolul bunurilor materiale).

Cand vine vorba de bani (bogatie), Biblia e destul de clara – sunt buni, dar ai grija sa nu devina un idol pentru tine.

Cum stii insa cand ceva sau cineva a devenit un idol pentru tine? Era destul de simplu mai demult – stiai clar cand cineva are un idol pentru ca se inchina la el literalmente. Acum (dar si atunci), idolii sunt ascunsi destul de bine. Mamona de exemplu se ascunde usor dupa dorinte relativ normale – iti doresti o casa, o masina, o viata indestulatoare… Nu-i nimic rau in asta. Cum ajungi insa la toate astea?

Dumnezeu are o cale – increde-te in El si el iti va da tot ce ai nevoie. Nu tot ce doresti, dar tot ce ai nevoie.
Mamona are alta cale – da din coate, streseaza-te, sacrifica cat mai mult si ajungi sa ai tot ce vrei.

Daca dai la oparte patura superficiala care acopera dorintele noastre normale – casa, masina, bunastarea – iti dai sema ca de fapt lucrurile pe care ni le dorim vor sa rezolve anumite nevoi pe care le avem – in cazul casei, nevoia de-a avea un loc pentru familie; un loc unde sa oferi protectie sotiei si copiilor. Masina buna te ajuta sa nu pierzi timp, sa poti face excursii cu famila, etc.

Daca te gandesti de fapt ce probleme incerci sa rezolvi acumuland bogatii, incepi sa pui la indoiala promisiunea Mamonei de a le rezolva.

In contextul plecarii la Domnul al tatalui meu am fost mai predispus la meditatie decat de obicei. Am petrecut multe nopti gandindu-ma la el, la relatia noastra si am depanat amintiri. Facand asta am realizat cat de mult insemna acum ca am amintiri frumoase cu tatal meu. Dar ca sa am eu amintiri, tata a trebuit sa sacrifice multe alte lucruri. Timpul e finit si da intr-adevar valoare lucrurilor in care il investesti. Ma bucur ca tatal meu a ales sa-si investeasca o buna bucata de timp in relatia cu familia.

De la asta, am plecat cu gandul la ce alte lucruri nu le poti cumpara cu bani, si daca te uiti la lista de mai jos, moneda cea mai buna cu care le poti “cumpara” e timpul, nu banii. As spune mai degraba ca banii costa timp. Si banii sunt de multe ori prea scumpi ca sa merite sa-i aduni.

Mai jos e lista mea cu lucrurile care cred eu ca nu se pot cumpara cu bani. Daca ai si tu de adaugat la lista te rog lasa un comentariu.

Ce cred eu ca nu se poate cumpara cu bani:
– timpul pierdut
– amintiri
– relatii semnificative
– dragostea
– prietenia
– fericirea
– nemurirea
– sanatatea
– odihna
– iertarea
– cunostinta
– intelepciunea
– bunatatea
– credinta