Ce spune cu adevărat arheologia egipteană despre Biblie?

2 min read
By Dox
Ce spune cu adevărat arheologia egipteană despre Biblie?

Salutare, prieteni! Zilele trecute am dat peste un video interesant pe YouTube despre cum arheologia egipteană confirmă de fapt multe lucruri din Biblie. Sunt conștient că este prezentată de multe ori ca fiind în contradicție cu Biblia. Însă vorbitorul, Nate Loper, care studiază acest subiect în detaliu, a demonstrat cum acest lucru este pur și simplu fals.

În acest video, ne sunt prezentate foarte multe dovezi. Una dintre dovezile care mi-a atras atenția a fost un vechi scarabeu (sigiliu) egiptean datând din vremea lui Iosif în Egipt. Avea numele Iacov înscris pe el! Și fiți atenți la asta - au fost găsiți alți 27 de scarabei cu numele lui Iacov, care confirmă că acesta a fost o figură importantă în Egipt în perioada descrisă în Geneza. Interesant, nu?

Arheologia egipteană conține dovezi care susțin Biblia

Un alt artifact remarcabil a fost inscripția Soleb găsită într-un templu egiptean antic. Aceasta conține una dintre primele referiri la Yahweh (Dumnezeu) în Egipt. În ea se vorbește despre "Shasu lui Yahweh", care probabil se referă la israeliții care rătăceau în deșert la acea vreme, exact așa cum consemnează Biblia.

Mai există multe alte exemple de descoperiri arheologice egiptene care se aliniază cu relatările biblice. Sunt sigiliile care conțin numele fiilor lui Iacov și dovezi că Iosif și Manase au ocupat posturi importante în Egipt. Dovezile confirmă în mod categoric cronologia și evenimentele biblice.

Acest lucru contestă afirmațiile pe care poate le-ai auzit că arheologia infirmă Biblia. Deși istoria egipteană este complexă, cu cât se descoperă mai multe, cu atât dovezile reale par să fie tot mai mult în favoarea Bibliei.

Data viitoare când cineva susține că Biblia este contrazisă de arheologie, nu-l crede pe cuvânt. Investighează personal adevărul. S-ar putea să fii surprins de câte dovezi confirmă de fapt relatările biblice, în ciuda a ceea ce susțin criticii. Și, după cum spunea înțeleptul Solomon:

„Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat (adevărat). El este un scut pentru cei ce se încred în El.”
(Proverbe 30:5)

Lasă-L pe Dumnezeu să-ți descopere adevărul Său în mod direct și dacă ai ocazia, studiază și cercetează datele arheologice și istorice cu o minte deschisă. Dovezile sunt acolo, dacă îți faci timp să le cauți cu adevărat!