Creația arată spre un Creator

Duhul Sfânt ne învață că natura e o cale prin care Dumnezeu se revelează tuturor

2 min read
By Anna N
Creația arată spre un Creator
Romani 1:20
„În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Așa că nu se pot dezvinovăți.” (Romani 1:20)

Duhul Sfânt ne învață că natura e o cale prin care Dumnezeu se revelează tuturor

Am văzut că un mod prin care omul poate să-L cunoască pe Dumnezeu este prin intermediul conștiinței lui morale.

"Ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu." (Romani 1:19)

Fiecare om care se naște pe pământ se naște cu legea morală generală a lui Dumnezeu înscrisă în conștiința Lui. Dacă studiem diverse culturi vom realiza că oameni din toate culturile și religiile știu care e diferența dintre bine și rău; ei toți apreciază adevărul, onestitatea, puritatea sexuală, respectul pentru părinți și consideră minciuna, furtul, imoralitatea sexuală, lipsa de respect pentru părinți ca fiind rele de care trebuie să se ferească. Faptul că oriunde s-ar afla pe mapamond, omul știe în linii mari ce e bine și ce e rău, este una din dovezile că el nu a evoluat din maimuță ci a fost creat.

Deci un mod prin care Dumnezeu se revelează omului este conștiința morală care a pus-o în el. Un altul este prin creație. Dumnezeu nu poate fi văzut cu ochii fizici, dar putem să știm cum este Dumnezeu din creația lui. Vedem din felul în care e organizată și făcută creația, că Dumnezeu este inteligent, creativ, atent la detalii, organizat, cu un simț estetic impecabil, este drept, iubitor, gentil, generos, delicat, puternic, etc.

"În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii,"
Răsărit de soare la oceanul Atlantic

Atributele, puterea și divinitatea Lui de Dumnezeu, se văd lămurit, adică foarte clar încă de la începutul creației,

"când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El."

Expresia "a te uita cu băgare de seamă" la caracterul lui Dumnezeu în lucrurile făcute de El  vine de la "noeō" din greacă care are înțelesul de a medita, de a-ți lua timp să te gândești, să studiezi și să examinezi. Toată creația lui Dumnezeu reflectă caracterul Lui și poți descoperi care sunt însușirile Lui dacă îți iei timp să te gândești la ele în timp ce examinezi în detaliu un copac, o lege a naturii, finețea mecanismului unui ochi, etc.

"Așa că nu se pot dezvinovăți.”  

Deci omul nu poate să își găsească scuze, spunând că nu a avut de unde să-L cunoască pe Dumnezeu. Conștiința lui morală și întreaga creație sunt căi prin care Dumnezeu se revelează fiecărui om.