De-a căutatul în lada de gunoi

De-a căutatul în lada de gunoi

Când ai văzut ultima dată pe cineva căutând în coșul de gunoi? Mai ții minte ce sentimente te-au încercat? Eu țin minte odată când treceam strada în Mănăștur, în Cluj, și o femeie cu o plasă de rafie aproape goală, căuta prin gunoaiele care puțeau și erau împrăștiate în jurul ei.

La început am fost revoltat, apoi mi s-a făcut milă, și apoi, neștiind ce să fac, m-am dus mai departe, trist și încercând să-mi scot din minte episodul.

În viața reală e destul de simplu să-ți dai seama ce e valoros și ce nu e decât gunoi. În general, dacă pute și e murdar, e gunoi. Îl iei, îl arunci la coș si apoi îl duci rapid al tomberon.

recycling in cleanup action
Photo by Jasmin Sessler / Unsplash

Acum câteva zile, în weekend, am zis să facem un movie-night cu copiii. La pachet cu internetul îmi vine HBO max și am zis să caut și eu niște filme care să le putem vedea cu toată familia. După câteva trailere, am început să mă simt ciudat, ca și cum aș căuta într-o ladă imensă cu gunoi. De data asta însă, o ladă de gunoi virtuală, fără fund.

În filme care ziceau că sunt PG am găsit scene nud ca să nu mai zic de limbaj murdar din cale-afară. M-am mutat pe Disney+ sperând să găsesc ceva mai adecvat vizionării cu toată familia. Aici, gamă mai largă dar mi-am dat seama că mai nou, Disney, împachetează idei dubioase (homosexualism, transgenderism, consumerism, etc.) în sclipici ieftin (desene animate, efecte speciale) dar cu efecte la fel de nocive pentru copii.


Dimineață, în timp ce citeam Biblia, am ajuns la versetul următor din Proverbe 29:27:

Omul nelegiuit este o scârbă înaintea celor neprihăniţi, dar cel ce umblă fără prihană este o scârbă înaintea celor răi.

Mi-am adus aminte de când eram mai tânăr și treceam așa ușor cu vederea tot jegul pe care Hollywood ni-l băga pe gât și cum ar fi trebuit, ca și pentru mine, nelegiuirea să fie o scârbă.

Adică așa cum ți se întoarce stomacul pe dos când deschizi o conservă de pește expirată, așa ar trebui să reacționezi când ceva nelegiuit îți apare în față - nu să treci cu vederea, ci să închizi rapid filmul și să alegi să faci ceva mai bun.

Cum ți se întoarce stomacul pe dos când deschizi o conservă de pește expirată, așa ar trebui să reacționezi când ceva nelegiuit îți apare în față.

Mă uit la România, țara mea dragă și îmi dau seama că o ia pe același drum ca și țara mea adoptivă. Netflix a devenit o parte importantă a vieții românilor. Numărul de abonați din România a crescut în 2021 cu peste 50% față de anul precedent și creșterea este în continuare puternică.

Happy woman watching TV and eats popcorn at night
Photo by JESHOOTS.COM / Unsplash

Până la urmă, noi am ales să ne uităm la un film pe care l-am cumpărat cu ceva ani în urmă - Prince Caspian, al doilea film din seria Cronicile din Narnia.

După ce am realizat ce fac, cum stau și caut ca un cerșetor în lada de gunoi a Hollywood-ului, m-am hotărât că nu-i de mine. De acum înainte, dacă mai avem nevoie de divertisment, prefer fie să aleg altă activitate distractivă, fie să-mi pun timp deoparte și să aleg să investesc într-un film care să nu promoveze jeg intelectual și moral.

Mă rog și eu ca și psalmistul, ca Domnul să-mi dea înțelepciune să umblu în adevărul lui Dumnezeu.

Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. (Psalm 86:11)