Dezastrul din Afganistan, eșecul nostru al tuturor

5 min read
By Dox
Dezastrul din Afganistan, eșecul nostru al tuturor
Photo by Marko Beljan / Unsplash

Mă doare inima când citesc despre Afganistan, o țară care a trecut prin războaie de la începutul secolului 19. S-au luptat cu Britanicii din 1839 până în 1919. Și-au câștigat independența doar ca să pornească un război civil in 1978.

59th (2nd Nottinghamshire) Regiment of Foot at Ahmed Khel, 2nd Afghan War 1880 by Richard Simkin.
Al 59-ea regiment 59th la Ahmed Khel, al doilea război Afgan (1880 de Richard Simkin)

Uniunea Sovietică a încercat timp de 10 ani să ajute guvernul Afgan în lupta contra insurgenților Islamiști, însă aceștia din urmă au câștigat războiul și au preluat puterea în 1992. Un grup dintre ei, Talibanii, s-au despărțit de colegii lor și in 1996 au cucerit iarăși, aproape toată țara. America a intrat în luptă în Afganistan în anul 2001, ca urmare a atacurilor pe sol american revendicate de Talibani.

În tot acest timp, poporul Afgan a fost la mila tuturor - talibani, Islamiști de tot felul și trupe invadatoare.

Americanii, au venit cu promisiuni de democrație, de reconstruire a țării însă actualul președinte american se pare că a uitat de toate astea. Cu o mișcare care nu are nici o logică, i-a suprins pe toți - aliați și dușmani deopotrivă - s-a retras pripit si fără cap, din Afganistan.

Elicoptere Americane evacuând civili de pe aeroportul din Kabul

Ce se întâmplă acum?

Scenele din Kabul și din alte orașe din Afganistan sunt haotice. Talibanii au capturat o grămadă de echipament militar de ultimă generație și își solidifică poziția. Au promis că vor să guverneze pașnic însă există rapoarte de violență împotriva foștilor colaboratori cu Statele Unite și aliații lor. Dacă mai punem la socoteală și faptul că vor să conducă țara conform legilor Sharia, nu te miri de ce unii oameni se agață disperați de avioanele care își iau zborul din Kabul.

Fugind spre aeroport în speranța unui zbor către libertate.

Câți Creștini sunt în Afganistan?

Se estimează că există aproximativ 10,000 - 12,000 de creștini în Afganistan, aproape toți convertiți de la Islamism. Dacă cineva este descoperit că este creștin trebuie să părăsească țara dacă vrea să își salveze viața. Există deja rapoarte de telefoane anonime primite de liderii creștini din Afganistan, care spun: „Venim după voi!”

Cum supraviețuim în fiecare zi, doar Domnul știe. El știe pentru că a fost bun să fie prezent cu noi și în aceste momente. Suntem însă obosiți să vedem atâta moarte în jur.
(Creștin anonim din Afganistan)

Mulți dintre frații și surorile noastre din Afganistan se ascund și sunt disperați să părăsească țara.

Rugați-vă împreună cu noi pentru ca:

  • Dumnezeu să-i protejeze pe toți copiii Lui din Afganistan;
  • Dumnezeu să-i facă pe creștini să capete trecere în fața conaționalilor lor;
  • Dumnezeu să intervină miraculos printre Talibani și să le schimbe inimile în așa fel încât să fie mai blânzi cu oamenii din jur.

Eșecul omului de a-i guverna pe alți oameni

Chiar dacă scenele de la știri ne lasă fără cuvinte, ele nu reprezintă decât un simptom al refuzului omului de a fi guvernat de Dumnezeu. În Afganistan e dezastru, dar cu cât mai bine ne este nouă, în România? La fel ca alte națiuni, am avut și noi românii, parte de experiențe dure și jalnice în istoria noastră. Zilele astea, la Cluj, va fi parada Pride. E bine?

E suficient să răsfoiești o carte de istorie ca să observi același tipar. Oameni orbiți de putere, lipsiți de Dumnezeu, care încearcă să-i folosească pe alții pentru a-și clădi „regatul” lor.

Nebucadnețar II rege peste Imperiul Babilonian

Oriunde te uiți în lume, vezi corupție pe toate planurile - socială, economică și mai ales morală. De la țări, orașe, sate și până la familii, cangrena păcatului sapă adânc în fibra umană și distruge tot ce prinde în cale.

Speranța noastră

Singura speranță pentru omenire este domnia lui Isus, și asta se va întâmpla odată, dupa revenirea Lui ca și rege pe pământ. Până atunci, nici un sistem uman, nici o formă de organizare socială sau religioasă, nu va putea face nimic să schimbe traiectoria lumii către dezastru, decât pocăința și întoarcerea la Dumnezeu.

Și am văzut cerul deschis și iată un cal alb și cel ce șade pe el numit Credincios și Adevărat.
Și el judecă și se războiește în dreptate.
Și ochii lui sunt o flacără de foc și pe capul lui sunt multe cununi împărătești având un nume scris pe care nimeni nu‐l știe decât numai el.
Și este îmbrăcat într‐o haină stropită cu sânge și numele lui se cheamă Cuvântul lui Dumnezeu.
Și oștile care sunt în cer îl urmau pe cai albi, îmbrăcate în haine de in subțire alb curat.
Și din gura lui ieșea o sabie ascuțită, ca să lovească Neamurile cu ea; și el îi va păstori cu un toiag de fier; și el va călca teascul vinului aprinderii mâniei lui Dumnezeu Cel Atotputernic.
Și el are pe haina și pe coapsa lui un nume scris: Împărat al împăraților și Domn al domnilor.
(Apocalipsa 19:11-16)

Vino Doamne Isuse, vino mai curând!

Și Duhul și mireasa zic: Vino! Și cine aude să zică: Vino! Și cine însetează să vină: cine dorește, să ia apa vieții în dar.
Eu mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei cărții acesteia, că dacă va adăuga cineva la ele, Dumnezeu îi va adăuga rănile scrise în cartea aceasta. Și dacă va scoate cineva ceva din cuvintele cărții prorociei acesteia, Dumnezeu va scoate partea lui de la pomul vieții și din cetatea sfântă care sunt scrise în cartea aceasta.
Cel ce mărturisește acestea zice: Da: Eu vin curând.
Amin! Vino, Doamne Isuse!
Harul Domnului Isus Hristos fie cu toți sfinții! Amin.
(Apocalipsa 22:17-21)

Surse:

Why Afghanistan’s Panjshir remains out of Taliban’s reach | DW | 20.08.2021
The Panjshir Valley is Afghanistan’s last remaining holdout where anti-Taliban forces seem to be working on forming a guerrilla movement to take on the Islamic fundamentalist group.
The Taliban Have Seized U.S. Military Biometrics Devices
Biometric collection and identification devices were seized last week during the Taliban’s offensive.
Learn about the outbreak of civil war in Afghanistan and its results
Afghan wars, Series of wars in Afghanistan during the 19th, 20th, and early 21st centuries.