HRISTOS A ÎNVIAT!
ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
Este mai mult decât un salut de Paști, o tradiție pe care am învățat-o de la părinți; e mai mult decât o frază care ne amintește despre identitatea noastră națională și ne produce sentimentul plăcut de apartenență la națiunea română care sărbătorește Învierea Mântuitorului.
Dar înțelegem noi cu adevărat de ce e importantă învierea lui Isus Hristos, ce câștiguri glorioase au copiii lui Dumnezeu datorită învierii lui Isus?
Vom citi împreună un text din Cuvântul lui Dumnezeu, care ne deschide o fereastră spre aceste beneficii.
Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou, prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie și la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată și care nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru voi.
(Biblia, 1 Petru 1 versetele 3,4)
Cuvântul lui Dumnezeu ne învață ce anume a adus învierea lui Isus în viața credinciosului:
Nașterea din nou din Duhul Sfânt;
Nădejdea vie a răscumpărării trupului;
Moștenirea veșnică.
1. Nașterea din nou din Duhul Sfânt
[…] tuturor celor ce L-au primit (pe Isus), adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuți nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.
(Biblia, Ioan capitolul 1, versetele 12,13)
Nașterea din nou este un eveniment supranatural care are loc în viața celor care au L-au primit pe Isus, adică au primit salvarea Lui de păcate.
E vorba de o naștere spirituală, din Dumnezeu Duhul Sfânt. Cei ce se nasc din nou devin copiii lui Dumnezeu iar Dumnezeu devine Tatăl lor. Ei primesc viață veșnică, adică o viață în Împărăția spirituală a lui Dumnezeu.
Isus ne-a vorbit despre evenimentul nașterii din nou iar apostolul Ioan i-a consemnat cuvintele în Evanghelia Sa, în capitolul 3.
Isus i-a zis (lui Nicodim): „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu.” Nicodim I-a zis: „Cum se poate naște un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale și să se nască?” Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din carne este carne și ce este născut din Duh este duh.”
(Biblia, Ioan capitolul 3, versetele 3-6)
Nașterea din nou e foarte importantă, fără ea nu putem spera să vedem Împărăția lui Dumnezeu, ne spune Isus. Nu e o naștere din nou a trupului ci o naștere spirituală din Duhul Sfânt.
Așadar, învierea lui Isus Hristos a făcut posibilă nașterea din nou din Duh a credincioșilor. Nașterea din nou e un eveniment care a început după înălțarea lui Isus la cer și se continuă în prezent în viața celor ce au crezut în Isus.
După ce Isus S-a înălțat la cer, Duhul Sfânt a coborât asupra credincioșilor, marcând începutul trăirii prin Duhul Sfânt a celor care au crezut. (citește despre acest eveniment în Biblie, Faptele Apostolilor capitolul 2)
În Biblie, în cartea Romani capitolul 8, suntem învățați cum e viața creștină normală. E o viață în care copilul lui Dumnezeu învață să își abandoneze firea pământească a trupului supus degradării din pricina păcatului și să se subordoneze Duhului Sfânt care a fost pus în el când a fost născut din nou.
Duhul Sfânt care a fost dăruit copiilor lui Dumnezeu este o arvună, o plată în avans, care ne garantează primirea moștenirii veșnice și a răscumpărării trupului.
Și voi, după ce ați auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), ați crezut în El și ați fost pecetluiți cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit și care este o arvună a moștenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câștigați de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui. (Biblia, Efeseni capitolul 1, versetele 13, 14)
2. Nădejdea vie - răscumpărarea trupurilor noastre
Prin învierea lui Isus Hristos, cei ce au crezut în El, au fost născuți din nou la o nădejde vie.
Cuvântul grecesc „elpis“ tradus în română „nădejde” are înțelesul de așteptare, anticipare a ceva ce se va întâmpla cu siguranță în viitor. Uneori speranțele care și le fac oamenii se dovedesc a fi false, nu se împlinesc. Speranța de care ni se vorbește aici este o realitate care va avea loc mai târziu, e ceva sigur, putem avea încredere că se va întâmpla 100%.
Nădejdea la care se face aluzie aici este răscumpărarea trupurilor credincioșilor care va avea loc când Dumnezeu va învia trupurile credincioșilor care au murit și va transforma trupurile credincioșilor care vor fi în viață la acea dată, în trupuri de slavă, trupuri noi în care nu mai există păcat și deci sunt veșnice.
Iată două texte din Biblie, din carte Romani capitolul 8 care vorbesc despre acest eveniment viitor.
Și dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morți va învia și trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuiește în voi. (versetul 11)
—
Dar știm că, până în ziua de azi, toată firea suspină și suferă durerile nașterii. Și nu numai ea, dar și noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi și așteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru. Căci în nădejdea aceasta am fost mântuiți. Dar o nădejde care se vede nu mai este nădejde, pentru că ce se vede se mai poate nădăjdui? Pe când, dacă nădăjduim ce nu vedem, așteptăm cu răbdare. (versetele 22-25)
Așadar, răscumpărarea trupului nostru (înfierea) e nădejdea vie, așteptarea celor care au fost mântuiți de păcate. Acesta e un eveniment viitor.
3. Moștenirea veșnică
Prin învierea lui Isus Hristos, cei ce au crezut în El, au fost născuți din nou la o moștenire veșnică.
Însuși Duhul adeverește împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu. Și, dacă suntem copii, suntem și moștenitori: moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună-moștenitori cu Hristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El, ca să fim și proslăviți împreună cu El.
(Biblia, Romani capitolul 8 versetele 16,17)
Moștenirea pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru copiii Săi este eternă. Ea nu se strică, nu se degradează, nu se învechește.
„Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit și la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.” (Biblia, 1 Corinteni 2, versetul 9)
Moștenirea lui Dumnezeu este Împărăția Lui și ea este pentru copiii Lui, cei ce au fost spălați de păcate prin Jertfa lui Isus și sfințiți, adică puși deoparte pentru El, rezervați pentru Dumnezeu în exclusivitate. Copiii lui Dumnezeu au fost din rândul păcătoșilor odată dar prin credința în Isus au fost făcuți neprihăniți.
Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiții, nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu. Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți în Numele Domnului Isus Hristos și prin Duhul Dumnezeului nostru.
(Biblia, 1 Corinteni capitolul 6, versetele 9-11)
Așadar, învierea lui Isus a făcut posibilă nașterea din nou a celor care au crezut în Isus primind Jertfa Lui pentru iertarea păcatelor. Duhul Sfânt care e pus în cei născuți din nou este un avans care ne garantează pe viitor alte bucurii veșnice - trupuri glorificate, înviate și moștenirea împărăției lui Dumnezeu.
Dacă ai crezut în Isus, adu-ți aminte ce înseamnă învierea lui Hristos cu adevărat și lasă-te cuprins de bucurie profundă, plină de miez.
HRISTOS A ÎNVIAT!