Când vine sfârșitul lumii?
Un mic ghid despre cum să nu te ia prin surprindere sfârșitul lumii.
Unul dintre cele mai discutate topice din zilele noastre, pe lângă pandemie, este subiectul fierbinte al sfârșitului lumii.
Cum m-a făcut pandemia să mă gândesc la sfârșit
Când lucrurile merg prost sau când se întâmplă dezastre majore care îi afectează pe mulți oameni, inevitabil, mulți dintre noi își pun întrebarea corectă, zic eu, despre cât timp mai este până se sfârșește lumea.
La începutul anului 2020, totul părea să arate un an frumos. Apoi, brusc… morți, carantine, joburi pierdute, înmormântări anonime și familii distruse. Asia, Europa, America, tot globul prins într-un vârtej nebunesc de supraviețuire și conservare.
Cu toate certitudinile vieții moderne în clătinare, am început și eu să mă gândesc mai mult la cele veșnice. M-am gândit mai mult la moarte, la credință, la viața veșnică și inevitabil, la final.
Am început să studiez mai mult decât până atunci, să citesc mai mult din Biblie și să încerc să înțeleg unde suntem și unde ne îndreptăm.
Mai jos am să împărtășesc cu voi ce am descoperit.
Cum vede lumea modernă finalul planetei
E foarte la modă, mai nou, să privești sfârșitul lumii prin prisma schimbărilor climatice. Ni se spune, ba chiar ni se repetă destul de des, că nu mai avem de trăit decât vreo nouă ani și daca nu facem ceva ca să schimbăm cursul acestor schimbări, se termină cu noi. Nu ne mai suferă planeta și dacă nu îmbrățișăm noua religie ecologistă, va fi vai și amar de noi. Ca soluție ni se propune să ne schimbăm radical stilul de viață, să practicăm activ principii ecologice moderne și să investim masiv o grămadă de bani în sisteme energetice alternative.
Personal, ca și fost student la facultatea de Geologie, nu mă simt convins că modul de abordare ecologist prezentat mai sus este corect și nici eficient. Cred însă în anumite principii ecologiste în contextul poruncii date de Creator, de a lucra și a păzi Pământul.
Domnul Dumnezeu l-a luat pe om și l-a așezat în grădina Edenului ca s-o lucreze și s-o păzească. (Geneza 2:15)
Ce spune Biblia despre sfârșitul lumii
Ca și Creștin, cea mai bună și de încredere sursă de informare este Biblia iar unul din modurile prin care Biblia se certifică ca și Cuvânt al lui Dumnezeu sunt profețiile. Aceste profeții descoperite unor oameni din vechime arată ce se va întâmpla în viitor și se ocupă mai ales de vremurile numite „Sfârșitul Veacurilor“.
Profețiile despre vremurile sfârșitului descriu mai multe evenimente care se vor întâmpla în viitor care se pot împărți în mai multe categorii: evenimente naturale, evenimente din lumea spirituală, evenimente sociologice, tehnologice și evenimente politice. Dacă analizăm ce spune Biblia despre aceste lucruri și dacă aceste evenimente se regăsesc în jurul nostru din abundență putem fi siguri că trăim vremurile din urmă.
Evenimente naturale
În Evanghelia după Luca 21:11, Iisus descrie ce evenimente naturale se vor întâmpla înainte de a doua venire a Lui:
„Pe alocuri vor fi mari cutremure de pământ, foamete și ciumi, vor fi arătări înspăimântătoare și semne mari în cer.“ (Luca 21:11).
Chiar dacă nu trebuie să interpretăm orice dezastru natural ca și un semn al sfârșitului lumii, o creștere semnificativă a numărului acestora pare să reflecte pregătirea pentru ceea ce va veni în curând. Iisus numește aceste intensificări „începutul durerilor“ – în alte traduceri, „durerile nașterii“ (Matei 24:8).
Evenimente spirituale
Pe plan spiritual, Biblia descrie evenimente spirituale negative și pozitive care vor fi din ce în ce mai evidente, pe măsura apropierii sfârșitului.
În 2 Timotei 4:3–4, ni se atrage atenția că mulți oameni vor merge după învățători falși. Vedem cu ochii noștri o creștere a grupărilor oculte, eretice și înșelătoare, mulți oameni alegând să practice New Age sau chiar religii păgâne.
Pe de altă parte, profetul Ioel în cartea care îi poartă numele, capitolul 2, în versetele 28 și 29, ne spune că:
După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii și fiicele voastre vor proroci, bătrânii voștri vor visa visuri și tinerii voștri vor avea vedenii. Chiar și peste robi și peste roabe voi turna Duhul Meu în zilele acelea. (Ioel 2:28–29)
Profeția lui Ioel s-a împlinit in timpul apostolilor, în ziua Cinzecimii, la Ierusalim (Faptele Apostolilor 2:16). Noi încă mai vedem efectele coborârii Duhului Sfânt și în zilele noastre, când milioane de oameni de pe întreg Pământul, se întorc la credința in Iisus.
Semne sociologice
Cu toate că mulți oameni se întorc încă la Dumnezeu, trendul societății globale este unul descendent. Imoralitatea exacerbată din societatea de azi este un simptom al rebeliunii omului împotriva lui Dumnezeu. Avort, homosexualitate, consumul de droguri și molestarea copiilor sunt dovezi că:
…oamenii răi și înșelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alții și se vor amăgi și pe ei înșiși. (2 Timotei 3:13)
Trăim într-o societate hedonistă și materialistă. Oamenii sunt iubitori de sine, făcând ceea ce li se pare corect din punctul lor de vedere. (2 Timotei 3:1–4)
Semne tehnologice
Înainte de apariția tehnologiilor moderne, împlinirea unor semne ale sfârșitului păreau imposibile până nu demult. Unele judecăți descrise în cartea Apocalipsa sunt destul de ușor de imaginat acum, luând în considerare arsenalul nuclear de pe Pământ.
In capitolul 13 din cartea Apocalipsa, Anticristul este descris ca fiind capabil sa controleze modul în care se face comerț, forțând oamenii să primească semnul fiarei, pentru a putea cumpăra sau vinde. Având în vedere evoluțiile din domeniile informaticii, bio-tehnologiei și geneticii, uneltele de care el se va folosi pentru a-și duce planul la îndeplinire, s-ar putea să existe deja!
În contextul anului trecut, chiar dacă restricțiile medicale impuse sau vaccinul nu sunt semnul fiarei, putem vedea cum se încearcă îndoctrinarea societății pentru a putea accepta, mai târziu, diferite restricții care vor fi apoi ridicate dacă oamenii se vor supune și vor accepta condițiile impuse de Anticrist.
Pe de altă parte, vedem cum prin intermediul internetului, radioului și televiziunii, Evanghelia lui Iisus este acum răspândită până la capătul Pământului.
Mai întâi trebuie ca Evanghelia să fie propovăduită tuturor neamurilor. (Evanghelia după Marcu 13:10)
Semne politice
Cea mai impresionantă profeție împlinită în vremurile moderne, care ne confirmă faptul că trăim în vremurile din urmă, este întoarcerea poporului Israel în patria lor, în anul 1948. Nimeni la începutul secolului 20 nu ar fi îndrăznit nici măcar să viseze că Israel s-ar fi putut întoarce în patria lor, cu atât ma puțin că vor ocupa Ierusalimul. Orașul Ierusalim ocupă un loc central în geopolitica actuală, fiind înconjurat de dușmani.
În ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatră grea pentru toate popoarele. Toți cei ce o vor ridica vor fi vătămați și toate neamurile pământului se vor strânge împotriva lui. (Zaharia 12:3)
In Matei 24:6–7, Iisus profețește că:
Veți auzi de războaie și vești de războaie: vedeți să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârșitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula împotriva altui neam, și o împărăţie, împotriva altei împărății și, pe alocurea, vor fi cutremure de pământ, foamete și ciumi.
Cu siguranță că „războaie și veștile de războaie“ sună destul de familiar în vremurile noastre…
Acestea sunt doar câteva semne care ne confirmă că trăim în vremurile din urmă. Există, însă, multe alte semne. Dumnezeu ne-a dat aceste profeții pentru că El vrea ca nimeni să nu piară și El întotdeauna avertizează din timp și cu mult înainte de a-și revărsa mânia.
Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinței Lui, cum cred unii, ci are o îndelungă răbdare pentru voi și dorește ca niciunul să nu piară, ci toți să vină la pocăință. (2 Petru 3:9)
Cum să te pregătești de sfârșitul lumii
Trăim vremurile din urmă? Nimeni nu știe când se va întoarce Iisus, dar răpirea bisericii se poate întâmpla în orice moment.
Dumnezeu se raportează la păcat fie prin har, fie prin judecată. In Ioan 3:36, Iisus ne spune:
Cine crede în Fiul are viața veșnică, dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”
Cei care nu îl primesc pe Iisus Hristos ca și mântuitorul lor vor rămâne sub mânia lui Dumnezeu.
Dacă citești rândurile acestea, înseamnă că încă nu e prea târziu să alegi viața veșnică. Tot ce trebuie să faci e ca, prin credință, să accepți darul lui Dumnezeu pentru tine – harul Lui. Acest har nu se poate câștiga, se poate doar primi. Prețul a fost plătit de Iisus, pentru tine.
Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu. Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Iisus. (Romani 3:23–24)
Dacă vrei să-l primești pe Iisus ca și mântuitor în viața ta, roagă-te lui Dumnezeu rugăciunea asta:
Doamne Dumnezeule, sunt un păcătos. Am nevoie de iertarea Ta. Accept moartea lui Iisus ca și plată pentru păcatele mele și recunosc că îndurarea și harul tau sunt un dar pe care Tu mi-l oferi din dragostea Ta și nu ca și răsplată pentru faptele mele. Te rog să mă curățești și să mă faci copilul Tău. Il primesc, prin credință, pe Iisus Hristos în inima mea ca și Fiu al lui Dumnezeu, Salvatorul și Domnitorul vieții mele. Ajută-mă te rog, să trăiesc pentru Tine și condus de Tine. Ascultă te rog rugăciunea mea, căci mă rog în numele scump al Fiului Tau, Iisus Hristos. Amin.