Cum să descoperi adevărul în epoca minciunii
Trăim într-o epocă a minciunii. Și nu doar pentru că știrile sunt false sau pentru că politicienii sunt corupți. Ci și pentru că suntem cu toții manipulați de o nouă formă de dezinformare: propaganda. Propaganda se referă la orice sursă de informații care distorsionează în mod deliberat realitatea pentru a promova o anumită cauză politică sau un anumit punct de vedere.
Acest lucru poate lua multe forme, de la titluri false pe rețelele de socializare, la postări sponsorizate care folosesc site-uri web, cum ar fi Facebook și Google, pentru spațiu publicitar, până la prietenii noștri - uneori aceștia împărtășesc lucruri fără să știe dacă sunt adevărate sau nu! Vestea bună este că există modalități prin care poți depista aceste minciuni și afla ce se întâmplă cu adevărat în lumea de astăzi.
Adevărul informației se schimbă în funcție de context și influențe
De la începutul „pandemiei”, ni s-a spus una, apoi alta, apoi că nici una nici alta nu sunt adevărate, ci mai degrabă cu totul altceva. Ni s-au luat libertăți în numele siguranței publice, ni s-a promis că starea de urgență va dispărea dacă toata lumea se vaccinează, dar definiția vaccinării s-a schimbat în timp, și acum se încearcă cu disperare să ni se explice de ce, chiar dacă ești vaccinat, tot te poți îmbolnăvi sau transmite virusul.
Într-un timp scurt, ne-am dat toți seama că ce a fost adevărat ieri, astăzi poate să nu mai fie. Dacă la început nu aveai voie să menționezi că virusul și-ar fi avut originea în China și ai fi fost cenzurat pentru acest lucru, acum toată lumea vorbește despre asta la liber și există date că se investighează oficial această ipoteză. Ce era o teorie a conspirației cu câteva luni în urmă, acum este o ipoteză.
Ce s-a schimbat? Adevărul nu s-a schimbat. S-a schimbat însă contextul politic, social și probabil măsura în care avem acces la date.
Un alt exemplu. Mai țineți minte când ideea de a găsi extratereștri era tratată ca și o teorie a conspirației?
Acum, nu doar că oamenii de știință sunt convinși că această posibilitate ar fi una reală, dar se pare că NASA, a apelat la 24 de teologi pentru a studia care ar fi impactul asupra populației planetei, dacă s-ar descoperi că nu doar am descoperit viață în spațiu, dar că deja suntem în contact cu „ei”.
Ce s-a schimbat? Adevărul nu s-a schimbat. S-a schimbat însă contextul politic, social și aș spune, contextul spiritual al lumii.
Principii, nu informații
Dacă îți ghidezi viața după „consensul științific” de la un moment dat, vei avea o mare problemă în timp. Acest consens, în primul rând nu există, și în al doilea rând se schimbă.
Există însă un adevăr absolut și există principii date de Dumnezeu, care nu se schimbă în timp. Ele rămân la fel, indiferent de perioada în care trăim și indiferent dacă contextul social și politic se schimbă.
În loc să fim frustrați și să ne îngrijorăm cu privire la cele mai recente date și teorii, suntem chemați să ne încredem în Dumnezeu și să ne trăim viața în conformitate cu cuvântul Lui .
Cel mai important adevăr
Un adevăr esențial începător pentru un creștin, se găsește in cartea Proverbelor, capitolul 1, versetul 7.
Frica de Domnul este începutul știinţei, dar nebunii nesocotesc înţelepciunea și învăţătura.
Frica de Domnul este în directă contradicție cu frica de oameni. Când il crezi pe Dumnezeu, vei alege să iți fie frică de El și să alegi principiile lui, în detrimentul principiilor umane. Nu există cale de mijloc.
Principii din Biblie, după care să te ghidezi
1. Cere lumină de la Dumnezeu prin rugăciune și citirea Cuvântului
Știm că Dumnezeu dă înțelepciune și de la El vin toate lucrurile bune. Primul lucru pe care ești invitat să-l faci zilnic e să te rogi lui Dumnezeu pentru asta. Apoi, la fel de important e să citești zilnic din Biblie. O carte bună de citit pentru a căpăta înțelepciune e cartea Proverbelor.
Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoștinţă și pricepere. (Proverbe 2:6)
Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îţi va netezi cărările. (Proverbe 3:5-6)
2. Cercetează toate lucrurile și caută să asculți toate părerile
Înainte să îți dai cu părerea despre un subiect, sau să distribui o informație de pe social media, fă-ți timp să citești informația ca să vezi dacă sunt păreri pro și contra, și încearcă să-ți faci o privire de ansamblu despre subiect. De exemplu, sunt unii care spun că vaccinul e sigur, alții spun că sunt efecte secundare grave. Nu te lua doar după unii sau după alții - încearcă să treci dincolo de propagandă și să găsești mai multe păreri. Pune întrebări multe și fii suspicios dacă o anumită categorie de oameni resping întrebările și clarificările.
Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie și își trage rușinea. (Proverbe 18:13)
Cel care vorbește întâi în pricina lui pare că are dreptate, dar vine celălalt și-l ia la cercetare. (Proverbe 18:17)
3. Evită să iei decizii sub presiune
Dacă ești presat în a lua o decizie, sau ți se prezintă o ocazie unică sau o ofertă specială care are durată foarte limitată, s-ar putea ca cineva să vrea să te fenteze. Dacă ai îndoieli despre ceva, fă-ți timp să mai cercetezi și să ceri lumină de la Dumnezeu.
Lipsa de știinţă este o pagubă pentru cineva și cine aleargă neghiobește înainte o nimerește rău. (Proverbe 19:2)
Planurile omului harnic nu duc decât la belșug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. (Proverbe 21:5)
4. Care sunt interesele mele personale în această decizie?
Evaluează-ți motivele personale sincer. Iei această decizie pentru că e corectă sau pentru că ai ceva de câștigat de pe urma ei? De exemplu, știu oameni care s-au vaccinat nu pentru că au încredere în vaccin, ci doar pentru că având certificatul de vaccinare li se dă posibilitatea să călătorească liber.
Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar Cel ce cercetează duhurile este Domnul. (Proverbe 16:2)
Cine poate zice: „Mi-am curăţit inima, sunt curat de păcatul meu”? (Proverbe 20:9)
5. Învață din experiențele anterioare
Încearcă să îți aduci aminte dacă ai mai trecut prin experiențe similare și vezi dacă ai ceva de învățat din ele. Învață din greșelile anterioare! Ai mai avut de-a face cu oamenii care îți propun să faci anumite lucruri? Cum s-au purtat ei în trecut și ce ai învățat despre ei? De exemplu, când guvernanții încearcă să te convingă de ceva, adu-ți aminte dacă au fost sau nu oameni de încredere în trecut și ia acest lucru în considerare pentru decizia ta.
Cum se întoarce câinele la ce a vărsat, așa se întoarce nebunul la nebunia lui. (Proverbe 26:11)
O mustrare pătrunde mai mult pe omul priceput decât o sută de lovituri pe cel nebun. (Proverbe 17:10)
6. Consultă-te cu cei din comunitatea ta de creștini
Caută să te consulți cu oameni pe care ii cunoști și care se încred în Domnul. E vital ca cei cu care te consulți să fie creștini.
Când nu este chibzuinţă, poporul cade, dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici. (Proverbe 11:14)
Nebunului nu-i este de învăţătură, ci vrea să arate ce știe el. (Proverbe 18:2)
7. Ai grijă la semnele de avertizare
Adu-ți aminte că calea lui Dumnezeu e cea mai bună cale. Nu crede că tu ești excepția de la regulă și că nu ți se aplică toate avertismentele pe care le descoperi.
Cine își aduce aminte de certare apucă pe calea vieţii, dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greșite. (Proverbe 10:17)
Multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte. (Proverbe 16:25)
Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui, dar sărutările unui vrăjmaș sunt mincinoase. (Proverbe 27:6)
8. Ia în considerare potențialele consecințe ale deciziei tale
Petre Țuțea spunea la un moment dat că prostia e un păcat. Și e parțial adevărat. E o prostie să nu îți iei timp să evaluezi potențialele consecințe ale acțiunilor tale.
Femeia înţeleaptă își zidește casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseși mâinile ei. (Proverbe 14:1)
Un martor credincios nu minte, dar un martor mincinos spune minciuni. (Proverbe 14:5)
Omul chibzuit vede răul și se ascunde, dar proștii merg spre el și sunt pedepsiţi. (Proverbe 27:12)
9. Ia în considerare dacă decizia pe care o iei îți afectează integritatea
Ai grijă la ce alegeri faci și nu ceda in fața ispitelor de a face compromisuri. E mai important să alegi să rămâi integru decât un câștig rapid sau sa-ți încalci principiile.
Ca o fântână tulbure și ca un izvor stricat, așa este cel neprihănit care se clatină înaintea celui rău. (Proverbe 25:26)
Cine umblă fără prihană umblă fără teamă, dar cine apucă pe căi strâmbe se dă singur de gol. (Proverbe 10:9)
Cel neprihănit umblă în neprihănirea lui; ferice de copiii lui după el! (Proverbe 20:7)
Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare și a fi iubit preţuiește mai mult decât argintul și aurul. (Proverbe 22:1)
10. Ia în considerare alte opțiuni care să ajute la răspândirea Evangheliei
Un alt mod de a privi și evalua opțiunile tale e din perspectiva lucrării lui Dumnezeu. El și-a trimis Fiul să moară pentru păcatele omenirii și datoria noastră principală ca și creștini e să spunem și altora despre Isus. Dacă una dintre opțiunile tale te ajută să faci mai mult asta, atunci trebuie să o iei serios în considerare.
Rodul celui neprihănit este un pom de viaţă, și cel înţelept câștigă suflete. (Proverbe 11:30)
Concluzie
Când alegi să te încrezi în Dumnezeu și alegi căile Lui, îți arăți de fapt credința în Dumnezeu. Credința fără fapte e moartă, și faptele fără credință sunt degeaba.
Avem exemple destule în Biblie cu oameni integri care nu au cedat presiunii societății din vremea lor ci și-au pus încrederea în Dumnezeu și au luat hotărâri corecte în viața lor.
Acum e vremea în care societatea noastră are nevoie vitală de oameni integri, de bărbați și femei care să fie sare și lumină pentru cei din jur.
Domnul să te binecuvinteze cu curaj și decizii înțelepte.