Vânt divin, inspirație supranaturală
O imagine despre Duhul Sfânt care e invizibil implicat în lucrări vizibile
Vântul (Duhul Sfânt) suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. - Isus Hristos
O adiere s-a pornit dintr-o dată, de nu știu unde, iar frunzele vișinului din grădină au început să foșnească, șoptind o poveste mărului de alături.
Mărul a preluat-o și a transmis-o mai departe ca printr-un telefon fără fir pomilor vecini de peste gard și ierbii.
Frunzele viei, ale vișinului, ale bujorului, ale mușcatei, ale trandafirului, ale zmeurei, ale merilor, încremenite în somn până adineauri, s-au pus în mișcare în aceeași direcție însuflețite de o energie invizibilă care crește apoi se întoarce în direcția opusă, apoi dispare pentru câteva momente ca să apară din nou, punând totul într-o mișcare unduitoare, înviorătoare.
Pentru câteva momente îmi mângâie chipul și mi se joacă cu părul fluturându-l în toate direcțiile.
La un moment dat s-a domolit, iar hainele întinse pe uscător s-au potolit și ele contorsionate, frunzele au ațipit, părul mi-e dezordonat. O căldură moleșitoare, nemișcată a pus stăpânire, din nou, peste curte.
Oare unde s-a dus vântul?
În Scripturi cuvintele folosite pentru a desemna Persoana Duhului Sfânt sunt aceleași cu cele folosite pentru „vânt”.
Duhul Sfânt nu e un vânt, nu e un fenomen natural ci o Persoană din treime, dar asemeni vântului este invizibil în lumea materială, Persoana Sa nu poate percepută cu ochii noștri de carne.
Ceea ce putem distinge, însă, este efectul pe care îl are asupra lumii materiale.
Noi nu putem vedea vântul dar putem să distingem prezența lui pentru că mișcarea lui agită frunzele, umflă pânzele corăbiilor, ne deranjează coafura, cioplește stânci prin eroziune, ridică valuri etc.
La fel Duhul Sfânt, deși invizibil, se manifestă vizibil în lumea noastră prin darurile spirituale din biserică, prin faptele bune ce izvorăsc din rodul Lui care e iubirea divină, prin înțelepciunea și abilitățile Lui revărsate în diversele activități și lucrări inspirate de El spre binele oamenilor etc.
„Vântul” în limbile originale ale Bibliei
În limba ebraică, limba originală a Vechiului Testament, cuvântul pentru Duhul este același cu cel folosit pentru „suflare, adiere, briză, vânt”. E vorba despre cuvântul „רוּחַ” care se pronunță „ruah”.
În limba greacă, limba originală a Noului Testament, sunt două cuvinte folosite pentru „vânt”, „pneuma” și „anemos”.
Cuvântul pentru Duhul este „πνεῦμα” care se pronunță „pneuma”. E singurul cuvânt folosit în Noul Testament care desemnează Persoana Duhului Sfânt.
Vântul distrugător care produce pagube nu îl reprezintă pe Duhul Sfânt. Cuvântul folosit pentru acest fenomen natural este în greacă cuvântul „ἄνεμος” care se pronunță „anemos”. Spre exemplu, „anemos” este vântul puternic care era cât pe ce să răstoarne barca ucenicilor și să le ia viața. Isus a intervenit atunci și a liniștit vântul (anemos) pe mare. (Biblia, Marcu capitolul 4, versetele 35-41)
Câteva mențiuni ale lucrării Duhului Sfânt în Vechiul Testament
Pentru a face lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, Duhul Sfânt a dăruit abilități supranaturale oamenilor lui Dumnezeu din poporul Israel înainte să vină Isus pe pământ. Ne vom uita la câteva exemple în care ni se spune clar că este vorba despre Persoana invizibilă a Duhului care acționa prin intermediul oamenilor.
Iosif, fiul lui Iacov avea Duhul lui Dumnezeu care i-a dat interpretarea viselor profetice ale lui faraon și înțelepciunea în administrarea regatului egiptean.
Și Faraon a zis slujitorilor săi: „Am putea noi oare să găsim un om ca acesta, care să aibă în el Duhul lui Dumnezeu?” Și Faraon a zis lui Iosif: „Fiindcă Dumnezeu ți-a făcut cunoscute toate aceste lucruri, nu este nimeni care să fie atât de priceput și atât de înțelept ca tine.”
(Biblia, Geneza 41, versetul 38, 39)
Model al chivotului legământului, un simbol al tronului milei lui Dumnezeu, unul din obiectele cortului întâlnirii
Dumnezeu a pus Duhul Lui în Bețaleel și în meșterii lui care au folosit priceperea supranaturală pentru a construi cortul întâlnirii, casa mobilă a lui Dumnezeu în călătoria poporului Israel din Egipt către Canaan.
Domnul a vorbit lui Moise și a zis: „Să știi că am ales pe Bețaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminția lui Iuda. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de înțelepciune, pricepere și știință pentru tot felul de lucrări, i-am dat putere să născocească tot felul de lucrări meșteșugite, să lucreze în aur, în argint și în aramă, să sape în pietre și să le lege, să lucreze în lemn și să facă tot felul de lucrări.”
(Biblia, Exodul capitolul 31, versetele 1-4)
Vedem cum lucrarea Duhului Sfânt s-a materializat prin acești maeștrii în meșteșugul lor supranatural în scopul designului și construirii cortului lui Dumnezeu în mijlocul poporului.
Duhul lui Dumnezeu este autorul profețiilor, a viziunilor profetice, a visurilor profetice.
Profeții sunt oameni prin care Duhul lui Dumnezeu trimite mesaje directe din partea Lui despre prezent sau viitor. Iată de exemplu ce i-a spus Dumnezeu prin profetul Azaria regelui Asa și triburilor lui Iuda și Beniamin.
Duhul lui Dumnezeu a venit peste Azaria, fiul lui Oded, și Azaria s-a dus înaintea lui Asa și i-a zis: „Ascultați-mă, Asa și tot Iuda și Beniamin! Domnul este cu voi când sunteți cu El; dacă-L căutați, Îl veți găsi; iar dacă-L părăsiți, și El vă va părăsi.”
(Biblia, 2 Cronici capitolul 15, versetele 1,2)
Iosif, fiul lui Iacov, căruia Duhul lui Dumnezeu i-a dat capacitatea de a interpreta visurile profetice, el însuși a avut niște vise profetice care s-au împlinit.
Iosif a visat un vis și l-a istorisit fraților săi, care l-au urât și mai mult. El le-a zis: „Ia ascultați ce vis am visat! Noi eram la legatul snopilor în mijlocul câmpului și iată că snopul meu s-a ridicat și a stat în picioare, iar snopii voștri l-au înconjurat și s-au aruncat cu fața la pământ înaintea lui.” Frații lui i-au zis: „Doar n-ai să împărățești tu peste noi? Doar n-ai să ne cârmuiești tu pe noi?” Și l-au urât și mai mult din pricina
(Biblia, Geneza capitolul 37, versetele 5-8)
Într-adevăr, vândut fiind de frații săi unor negustori de sclavi care mergeau în Egipt, printr-o serie de întâmplări extraordinare, Iosif ajunge să fie primul ministru al lui faraon și frații lui ajung până la urmă să i se închine cu respect.
Pe poarta lui Iștar e leul, simbolul imperiului babilonian
Cartea Daniel din Biblie cuprinde consemnările profetului Daniel ale viziunilor primite de la Dumnezeu prin Duhul Sfânt.
Spre exemplu, în timp ce era în slujba împăratului babilonian Belșațar (Daniel capitolul 7) într-una din viziunile sale, i s-a arătat succesiunea exactă a marilor imperii (babilonian, medo-persan, grecesc, roman) care s-au perindat pe scena istoriei omenirii, înainte ca ele să apară. Iată ce spune despre el mama regelui babilonian Belșațar:
[…]s-a găsit la el, la Daniel, numit de împărat Beltșațar, un Duh înalt, știință și pricepere, putința să tâlcuiască visele, să lămurească întrebările grele și să dezlege lucrurile încâlcite.
(Biblia, Daniel capitolul 5, versetul 12)
În viața lui Daniel, Duhul Sfânt invizibil s-a manifestat în înțelepciunea supranaturală pe care o avea și în capacitatea divină de a interpreta vise, de a clarifica acele mesaje criptice pe care oamenii de rând nu puteau să le înțeleagă.
Chiar dacă nu ni se spune explicit că Duhul Sfânt a fost geniul supranatural din spatele oamenilor mari ai Vechiului Testament, putem să ne dăm seama de asta din istoria lor extraordinară.
Dumnezeu a folosit oameni obișnuiți prin care a făcut lucruri neobișnuite. Citește în Vechiul Testament despre abilitățile extraordinare puse de Duhul Sfânt în oameni ca Moise, Iosua, Samson, David, Solomon, Ilie, Elisei, Isaia etc.
Lucrarea Duhului Sfânt menționată în Noul Testament
Ultimul profet al perioadei Vechiului Testament a fost Ioan Botezătorul care a trăit în vremea lui Isus. El a fost umplut de Duhul Sfânt încă din pântecele mamei sale. Când Maria, mama lui Isus, a venit în vizită la Elisabeta, mama lui Ioan, ni se spune că Ioan, care era în pântecele mamei sale, a săltat de bucurie. (Luca din capitolul 1, versetele 41-44)
„Nu te teme, Zahario; fiindcă rugăciunea ta a fost ascultată. Nevastă-ta, Elisabeta, îți va naște un fiu, căruia îi vei pune numele Ioan. El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umple de Duhul Sfânt încă din pântecele maicii sale.”
(Biblia, Luca din capitolul 1, versetele 13-15)
După ce L-a botezat pe Isus, Ioan a profețit (probabil fără să înțeleagă ceea ce spune) că Isus este Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii. (Ioan capitolul 1, versetul 29) Prin botezul Lui, Isus ne-a arătat în mod simbolic că va muri pentru păcatele lumii (scufundarea în apă) iar apoi va învia (ieșirea din apă).
Pe tot parcursul lucrării Lui pe pământ, Isus a cooperat cu Duhul Sfânt pentru a face vizibilă Împărăția lui Dumnezeu pe pământ. Când fariseii L-au acuzat că El scoate duhuri necurate cu ajutorul domnului duhurilor necurate, Isus le-a spus:
Dacă Satana scoate pe Satana, este dezbinat; deci cum poate dăinui împărăția lui? Și dacă Eu scot afară dracii cu ajutorul lui Beelzebul, fiii voștri cu cine-i scot? De aceea, ei vor fi judecătorii voștri. Dar dacă Eu scot afară dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci Împărăția lui Dumnezeu a venit peste voi.
(Biblia, Matei capitolul 12, versetele 26-28)
Faptul că fariseii nu au putut discerne lucrarea Duhului Sfânt dovedea că ei erau doar niște falși lideri spirituali. Ei nu doar au vorbit împotriva lui Isus când au spus că lucrarea Duhului e lucrarea celui rău ci au vorbit împotriva Duhului Sfânt care făcea acea lucrare împreună cu Isus.
Vorbirea împotriva Duhului sau hula, blasfemia, împotriva Duhului Sfânt este păcatul care nu poate fi iertat. Prin acest păcat nu doar se aduce o insultă Duhului Sfânt ci este respinsă lucrarea Lui care e lucrarea de materializare în lumea noastră a Împărăției invizibile a cerurilor în care se face voia lui Dumnezeu. E rebeliune fățișă împotriva voii lui Dumnezeu, împietrire în necredință.
De aceea vă spun: Orice păcat și orice hulă vor fi iertate oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat, dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.
(Biblia, Matei capitolul 12, versetele 31-32)
Trebuie să te naști din nou ca să poți vedea Împărăția lui Dumnezeu.
Vorbind cu Nicodim, unul din conducătorii fariseilor, Isus i-a spus că dacă vrea să vadă, să perceapă, Împărăția lui Dumnezeu trebuie să aibă parte de nașterea spirituală, din Duh. Oamenii care nu au avut parte de nașterea din nou, din Duh, pur și simplu nu au abilitatea de a percepe Împărăția lui Dumnezeu, ei sunt orbi din punct de vedere spiritual.
Isus i-a zis [lui Nicodim]: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
(Biblia, Ioan capitolul 3, versetul 3)
Lucrarea Duhului Sfânt e aceea de a face vizibilă Împărăția invizibilă a lui Dumnezeu, El e asemeni unui vânt care produce efecte vizibile în lumea noastră. Noi putem simți, auzi, mirosi, vedea efectele vântului deși nu putem vedea vântul.
„Ce este născut din carne este carne și ce este născut din Duh este duh. Nu te mira că ți-am zis: ‘Trebuie să vă nașteți din nou.’ Vântul suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Tot așa este cu oricine este născut din Duhul.”
(Biblia, Ioan capitolul 3, versetele 6-8)
Ne spune Isus despre Duhul Sfânt că „suflă încotro vrea”, nu poate fi controlat, domesticit, exploatat, manipulat, nu poate fi folosit de nimeni ca energia eoliană.
Duhul are lucrarea Lui, voia Lui este voia lui Dumnezeu care e bună, plăcută, desăvârșită. (Romani capitolul 12, versetul 2)
Nu este o energie pe care oamenii o pot capta și înhăma la planurile lor, dimpotrivă, este o Persoană care conduce, împuternicește, inspiră, înzestrează pe cine vrea El pentru a împlini planurile lui Dumnezeu.
Isus ne spune că „vântul suflă încotro vrea și-i auzi vuietul”, adică putem percepe lucrarea Duhului deoarece deși Duhul e invizibil, lucrarea Sa e vizibilă.
Din nefericire, deși mulți pot să vadă lucrarea vizibilă a Duhului, nu toți pot să discearnă cine face lucrarea cu adevărat. Când Isus a eliberat omul orb și mut de un duh rău, fariseii au putut vedea minunea dar nu au recunoscut Autorul ei. (Matei capitolul 12, versetele 22-32)
Calea croită de Duhul Sfânt e imprevizibilă
O altă caracteristică a Duhului Sfânt e imprevizibilitatea Sa: „nu știi de unde vine, nici încotro merge”.
Dacă ești născut din nou, așteaptă-te să fii surprins de Duhul Sfânt, de planurile pe care le are cu viața ta, de lucrarea pe care vrea să o facă prin tine, de felul în care vrea să lucreze prin tine, de oamenii pe care vrea să îi întâlnești, de discuțiile pe care vrea să le ai, de cuvintele pe care te inspiră să le spui, de destinațiile la care vrea să ajungi, de întorsăturile de situații din viață etc.
Cartea Faptele Apostolilor este plină de lucrări neașteptate ale Duhului Sfânt prin mesagerii lui Isus în toată lumea.
Probabil cea mai neașteptată și surprinzătoare lucrare a Duhului Sfânt ilustrată în această carte, a fost răspândirea Împărăției lui Dumnezeu la toate neamurile pământului nu doar în rândul evreilor.
Originalitatea și creativitatea Duhului Sfânt în lucrarea Sa nu cunoaște margini, noi oamenii nu putem să o cunoaștem în profunzime, dar puținul pe care putem să îl percepem la suprafață ne umple de admirație dacă ne facem timp să îl contemplăm.