Partea întunecată a monedelor digitale ale băncilor centrale

10 min read
By Dox
Monede digitale

Bună! Ai auzit de monedele digitale ale băncilor centrale? În ultima vreme, subiectul a fost pe buzele tuturor și pe bună dreptate. Peste 100 de țări explorează sau testează deja aceste monede. Hai să descoperim împreună ce sunt CBDC-urile și care este impactul lor asupra finanțelor personale!

Ce este CBDC?

Sunt monezi digitale, versiuni ale monedelor naționale care pot fi folosite pentru a efectua tranzacții exclusiv în mod electronic. Noi deja folosim bani electronici, dar diferența majoră e că, undeva într-un seif de bancă, deocamdată, există prezența fizică a acelor bani. Pot oricând să mă duc la bancă și să extrag de la bancomat bancnote cu care apoi pot să fac ce vreau.

Deși monezile digitale naționale par o idee bună în teorie, având în vedere potențiale beneficii cum ar fi tranzacții mai rapide și ieftine, acestea reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă la adresa confidențialității fiecăruia dintre noi și a independenței noastre financiare.

Ca și creștini, noi ne dăm seama că lumea se îndreaptă spre un regim totalitar la nivel global, pentru a pregăti apariția lui Antichrist, iar implementarea CBDC-urilor pare a fi un pas în această direcție.

Biblia ne spune că, în perioada sfârșitului, oamenii vor fi obligați să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte pentru a cumpăra sau pentru a vinde orice.

„Și a făcut ca toți: mici și mari, bogați și săraci, slobozi și robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, și nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei, sau numărul numelui ei.”
Apocalipsa 13:16-17

Deși CBDC-urile nu sunt semnul fiarei, ele ne aduc însă mai aproape de această realitate. Cu CBDC, fiecare tranzacție pe care o vei face va fi monitorizată, permițând guvernelor și instituțiilor financiare să îți controleze cheltuielile și comportamentul financiar.

Hai să aruncăm o privire asupra câtorva posibile implicații ale CBDC-urilor.

Risc pentru confidențialitatea individului

Viața privată a persoanelor este un drept fundamental care trebuie protejată. Din păcate, adoptarea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) reprezintă o amenințare semnificativă la adresa acestui drept.

Natura digitală a CBDC-urilor le va permite guvernelor și instituțiilor financiare să monitorizeze activitățile oamenilor într-un mod care nu a fost posibil până acum.

Fiecare tranzacție efectuată cu o CBDC va fi înregistrată și va putea fi ușor de urmărit, oferind o vizibilitate fără precedent cu privire la comportamentul financiar al oamenilor.

Acest nivel de control va crea un sistem de monitorizare în care fiecare mișcare financiară este analizată cu atenție, reducând confidențialitatea și libertatea individuală. Nu este greu de imaginat un viitor în care statul și marile corporații vor fuziona pentru a crea un sistem de control și mai invaziv, lăsându-i pe cetățeni la mila celor aflați la putere.

Vedem deja semne ale acestui lucru în Statele Unite. Cerințele privind investițiile ESG devin obligatorii. Investitorilor li se impune să urmărească practicile de mediu, sociale și de administrare ale companiilor din portofoliul lor, acesta fiind doar începutul unei tendințe mai largi către un nivel sporit de control.

Pierderea autonomiei financiare

Introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) implică riscul unei pierderi semnificative a autonomiei financiare a persoanelor fizice.

Guvernele și instituțiile financiare vor putea să controleze modul în care consumatorii își cheltuie banii și să acceseze aceste date fără consimțământul lor.

Consecințele pierderii acestei libertăți sunt înspăimântătoare. Imaginați-vă, de exemplu, că încercați să faceți o achiziție online, dar guvernul sau instituția financiară blochează tranzacția deoarece consideră că este o cheltuială inutilă. Cu CBDC, acest scenariu poate deveni realitate, statele putând dicta ce pot și ce nu pot cumpăra oamenii.

Există, de asemenea, riscul ca CBDC-urile să fie folosite pentru a restricționa cumpărăturile obișnuite. De exemplu, Uniunea Europeană ar putea decide să limiteze cantitatea de benzină pe care oamenii o pot cumpăra într-o anumită perioadă, pentru a reduce emisiile de carbon. Un astfel de scenariu nu este exclus în cazul CBDC-urilor.

Este suficient să privim în trecut pentru a vedea exemple de pericole posibile ce pot rezulta dintr-un sistem financiar controlat de guvern. În timpul regimului comunist din România, benzina era puțină și a fost instituit un sistem care permitea ca doar anumite tipuri de vehicule să fie conduse în anumite zile ale săptămânii. Un astfel de nivel de control asupra independenței financiare a indivizilor ar trebui să fie îngrijorător.

Capitalismul de supraveghere

Capitalismul de supraveghere este un sistem economic în care companiile își bazează modelul de afaceri pe colectarea, analizarea și utilizarea datelor personale ale utilizatorilor în vederea obținerii de profit. (Îți sună cunoscut?)

Aceste date sunt adunate prin intermediul tehnologiilor de supraveghere, cum ar fi camerele de luat vederi, dispozitivele IoT sau aplicațiile mobile și sunt folosite pentru a crea profiluri detaliate ale utilizatorilor, în scopul de a le oferi reclame personalizate.

E ușor de imaginat cum CBDC-urile vor exacerba acest sistem. Pe lângă tehnologiile enumerate anterior, băncile vor avea acces la datele financiare ale fiecărui individ și vor putea folosi aceste informații pentru a crea modele de comportament și de oferte personalizate, fără știrea sau consimțământul oamenilor.

În ultimele două decenii, am asistat la erodarea multor libertăți în numele "securității" și al "protecției". Ne putem doar imagina ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar pierde controlul asupra propriilor fonduri și toate tranzacțiile lor ar fi urmărite de guvern.

Există încă multe lucruri de luat în considerare în ceea ce privește CBDC, atât în ceea ce privesc beneficiile, cât și potențialele riscuri. În calitate de creștini, ar trebui să ne opunem oricăror evoluții care ne-ar putea îndrepta spre sistemul "semnului fiarei" și să analizăm mai atent CBDC-urile înainte de a le accepta.

Societatea Orwelliană

Acest nivel de supraveghere poate duce la pierderea confidențialității și la riscul de a fi sancționat pentru efectuarea anumitor tranzacții. După cum scria George Orwell în romanul său 1984,

„Nimic nu-ți mai aparținea în afară de cei câțiva centimetri cubi din interiorul craniului tău.”

Un exemplu în acest sens este sistemul de credit social din China, care supraveghează comportamentul populației și îi recompensează sau îi pedepsește în consecință.

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) este promotorul Inițiativei "Marea resetare" (The Great Reset), care ar urma să introducă monede digitale ale băncilor centrale (CBDC) ca mijloc de reconfigurare a sistemului financiar global.

WEF susține că CBDC-urile ar putea contribui la creșterea transparenței și a accesului la finanțare pentru toată lumea, permițând în același timp guvernelor să își controleze mai bine politicile monetare și să reducă riscul de crize financiare.

Cu toate acestea, există multe riscuri potențiale asociate cu CBDC-urile. În timp ce acestea ar putea crește transparența, ele deschid, de asemenea, un nivel complet nou de control guvernamental asupra finanțelor cetățenilor.

Alte modalități prin care autoritățile publice pot folosi CBDC pentru a controla cetățenii

Profilarea persoanelor

Datele colectate din tranzacțiile CBDC ar putea fi utilizate de guvern pentru a crea fișe detaliate ale obiceiurilor de cheltuieli, preferințelor personale și convingerilor politice ale persoanelor, ceea ce ar putea duce la preocupări legate de confidențialitate și manipulare.

Rate negative de dobândă

CBDC ar putea fi utilizate pentru a impune rate negative ale dobânzii la conturile digitale, taxând efectiv persoanele fizice pentru că își păstrează banii în conturi digitale și oferind guvernului controlul asupra inflației și activității economice.

Controlul circulației fondurilor

Guvernul ar putea controla fluxul de fonduri către anumite industrii, companii sau persoane fizice, ceea ce ar putea duce la corupție și favoritism în economie.

Restricționarea sau interzicerea tranzacțiilor

CBDC ar putea fi utilizate pentru a restricționa sau interzice anumite tranzacții, cum ar fi cele legate de activități politice, organizații religioase sau produse și servicii controversate, ceea ce ar putea limita libertatea de exprimare și autonomia individuală.

Abuzul de putere

Guvernul ar putea închide conturile digitale sau ar putea restricționa accesul la fonduri pentru cei despre care consideră că încalcă anumite reguli sau reglementări, ceea ce ar putea duce la un abuz de putere și la încălcarea drepturilor individuale.

Controlul social

Utilizarea monedelor digitale ca și inginerie socială, recompensând sau pedepsind cetățenii pentru comportamentul lor pe baza unor criterii definite de guvern, vor duce la manipulare și la încălcarea libertăților individuale.

Cum putem lupta împotriva acestui lucru?

Ca și creștini, avem responsabilitatea de a ne pronunța împotriva oricărui sistem care urmărește să controleze și să manipuleze oamenii. Trebuie să apărăm ceea ce este corect și să luptăm pentru libertate și viață privată individuală. Așa cum spune Biblia:

Purtați-vă ca niște oameni liberi, fără să faceți din libertatea aceasta o haină a răutății... - 1 Petru 2:16

Educați-vă pe voi și pe ceilalți

Alocă-ți timp pentru a te informa cu privire la potențialele riscuri și dezavantaje ale CBDC și împărtășește aceste cunoștințe cu ceilalți. Prin răspândirea informațiilor și prin educarea celorlalți, poți contribui la creșterea gradului de conștientizare a publicului și a rezistenței față de CBDC-uri.

„Dă învățătură unui om înțelept, și el va fi și mai înțelept; învață un om drept, și el va crește în cunoaștere.” - Proverbe 9:9

Folosește metode de plată alternative

Pe măsură ce implementarea CBDC-urilor continuă să amenințe confidențialitatea și libertatea financiară, este important să iei măsuri pentru creșterea autonomiei și independenței financiare.

Știu că Revolut și alte servicii asemănătoare sunt extrem de convenabile, dar încearcă să utilizezi metode de plată alternative, cum ar fi numerarul și cripto monedele.

Proverbe 22:7 ne amintește că „Bogatul stăpânește peste cei săraci, și cel ce ia cu împrumut, este robul celui ce-i dă cu împrumut.”

Evitând să depindem de sistemele centralizate, cum ar fi CBDC-urile, ne putem împotrivi riscului de a deveni sclavii celor care le controlează. Dimpotrivă, putem alege metode de plată alternative care să acorde prioritate suveranității individuale și să ne protejeze confidențialitatea.

Susține legiuitorii care se opun adoptării CBDC

„Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii, pentru împărați și pentru toți cei ce sunt înălțați în dregătorii, ca să putem duce astfel o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și cu toată cinstea.” - 1 Timotei 2:1-2

Sprijină legiuitorii care se opun adoptării CBDC-urilor și altor sisteme financiare opresive. Votează pentru cine se aliniază mai aproape de valorile lui Dumnezeu. Nu sunt oameni perfecți nicăieri - nici în biserică și mai ales în politică. Dar asta nu înseamnă că nu mai votăm! Din contră! Trebuie încurajați cei care se opun deteriorării condițiilor de viață în societate.

Semnează petiții și alătură-te protestelor pașnice

„Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ocrotiți pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă!” - Isaia 1:17

Semnează petiții și participă la proteste pașnice pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile pe care le prezintă CBDC-urile și pentru a exercita presiuni asupra oficialilor guvernamentali și asupra instituțiilor financiare. Dacă îți exprimi și îți faci auzită vocea, poți contribui la oprirea sau măcar încetinirea introducerii CBDC-urilor.

Susține presa și jurnaliștii independenți

„ ...și nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunerecului, ba încă mai de grabă osândiți-le.” - Efeseni 5:11

Sprijină presa și jurnaliștii independenți care relatează despre riscurile CBDC-urilor și ale altor sisteme financiare opresive. Dacă te informezi și îi ajuți și pe alții să aibă acces la aceste informații, poți contribui la dezvoltarea unei rezistențe împotriva acestor sisteme.

Roagă-te pentru călăuzire și înțelepciune

„Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.” - Iacov 1:5

În cele din urmă, să nu uităm că încrederea noastră este în Dumnezeu și că trebuie să urmăm călăuzirea Lui în tot ceea ce facem.

„Încrede-te în Domnul din toată inima ta, și nu te bizui pe înțelepciunea ta! Recunoaște-l în toate căile tale, și El îți va netezi cărările.” - Proverbe 3:5-6

Căutând călăuzirea și înțelepciunea lui Dumnezeu, ne putem împotrivi introducerii CBDC-urilor și a altor sisteme opresive într-un mod eficient și care se aliniază cu valorile creștine.

Se întâmplă acum

Ascensiunea CBDC-urilor nu reprezintă un scenariu teoretic, ci o realitate care se derulează sub ochii noștri. Peste 100 de națiuni explorează sau dezvoltă deja variante digitale ale monedelor naționale.

Credit imagine - Atlantic Council

Deși confortul și ușurința de utilizare a CBDC-urilor pot părea atrăgătoare la prima vedere, realitatea este că acestea reprezintă o amenințare semnificativă la adresa libertății și a vieții noastre private.

Este suficient să ne uităm la câteva exemple din istoria recentă a omenirii, când anumite persoane au fost pedepsite de guvernele occidentale pentru că au avut sau au exprimat opinii diferite față de guvernele din țările lor.

Un exemplu în acest sens este Alex Torba, fondatorul Gab.com, o platformă de socializare care încurajează libera exprimare și promovează valorile conservatoare. Torba a fost trecut pe lista neagră de către VISA, care l-a împiedicat să folosească serviciile de procesare a plăților ale companiei pe site-ul său.

Un alt exemplu este Freedom Convoy din Canada, un grup de camionagii care au organizat un protest împotriva mandatelor de vaccinare și ale carantinei la domiciliu. Guvernul canadian a reacționat prin arestarea unor lideri ai protestului și prin blocarea autostrăzilor pentru a împiedica alte demonstrații.

De asemenea, a înghețat conturile bancare ale organizatorilor protestului, împiedicându-i să își folosească banii din conturile personale.

Acestea sunt doar câteva exemple care exemplifică modul în care autoritățile se vor putea folosi de CBDC pentru a controla și pedepsi oamenii cu care nu sunt de acord.

Trebuie să fim uniți și să ne opunem introducerii CBDC-urilor și altor sisteme financiare opresive înainte de a fi prea târziu.