S-au închinat făpturii

Idolatria e adorația oferită unei creații făcute de om sau unei creaturi, e atribuirea meritelor și gloriei care i se cuvine DOAR lui Dumnezeu unei imagini sau unei creaturi.

4 min read
By Anna N
S-au închinat făpturii
Au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare și târâtoare. De aceea, Dumnezeu i -a lăsat pradă necurăției, să urmeze poftele inimilor lor; așa că își necinstesc singuri trupurile; căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, și au slujit și s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin. Romani 1:23-25

Am văzut în articolul anterior care este procesul la nivelul emoțiilor și a minții prin care trece cineva care după ce ajunge să Îl cunoască pe Dumnezeu prin intermediul creației și al conștiinței nu Îi acordă gloria care I se cuvine lui Dumnezeu și nu Îi mulțumește.

Oamenii nu pot ști ce se petrece în inima cuiva doar Dumnezeu. Totuși comportamentul cuiva ne poate da indicii despre poziția lui/ei în relație cu Dumnezeu.  În acest articol vom explora unul din indiciile externe care ne vorbesc despre lipsa de înțelepciune, nechibzuința omului, încă un pas în direcția greșită spre prostie: idolatria.

Primele două porunci date poporului lui Dumnezeu au fost:

Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine.
Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești [...] Exodul 20:3-6

La momentul în care Dumnezeu a dat aceste porunci, toate popoarele în afară de poporul Israel, se închinau la dumnezei falși. De exemplu, popoarele cannanite cucerite de poporul Israel aveau zeități ale războiului și ale puterii, ale senzualității sexuale, ale plăcerii, ale prosperității. O mare decădere morală caracteriza aceste popoare care aveau obiceiul să-și sacrifice bebelușii nedoriți rezultați din relații sexuale ritualice în cinstea zeiței Astarte, pe brațele înroșite de foc ale lui Moloch, zeul plăcerii. Acești oameni L-au cunoscut pe Dumnezeu prin intermediul creației dar în loc să I se închine lui Dumnezeu, să-L slăvească pe El, au ales să se închine acelor dumnezei falși care le era pe plac și care credeau ei că le aduc mai multe avantaje.

Și în ziua de azi se întâmplă asta, nu e așa? Într-adevăr oamenii din ziua de azi sunt prea "sofisticați" să se închine pe față unor zeități cu numele de Baal, Moloch, Astarte sau Mamon, dar viețile lor e o închinare la valorile pe care acești zei antici le reprezintă, valori ca prosperitatea sau pofta sexuală, spre exemplu.  Milioane de bebeluși nedoriți au fost sacrificați pe altarul poftei sexuale în epoca modernă în care trăim, nu, nu în brațele înroșite de foc ale unui zeu într-un templu, acest fel de temple au fost înlocuite de clinicile de avort.

Idolatria este strâns legată de închinarea la dumnezei falși care deseori nu este o realitate detectabilă/vizibilă în viața unui om.

Idolatria merge un pas mai departe înlocuind slava lui Dumnezeu adică maiestatea fără egal, divinitatea Lui în absoluta perfecțiune a ei cu o creatură sau cu imaginea unei creaturi care seamănă cu omul sau cu un animal. Ca și cum ai face o caricatură și te-ai închina ei, ai face din ea obiectul adorației tale zicând că acea caricatură e Dumnezeu. La rădăcina idolatriei este greșeala omului de a-L face pe Dumnezeu mai puțin decât e El, chiar mai puțin decât e omul. Un idol nu poate face nimic, are ochi cu care nu vede, gură cu care nu poate vorbi etc. Idolatria e opusul recunoașterii meritelor și glorificarea pe drept a lui Dumnezeu. Mai rău, e atribuirea acestor merite și gloriei care i se cuvine DOAR lui Dumnezeu unei creaturi sau unei imagini.

Ce să faci dacă ești implicat în idolatrie?

Idolatria este un păcat. În multe rânduri Dumnezeu condamnă idolatria și expune impotența și inutilitatea unui idol (o imagine, o sculptură a unei ființe, chiar o ființă vie). Este o ofensă la adresa lui Dumnezeu să te închini la ceva atât de inutil, la o minciună și nu la Dumnezeu care Singurul are puterea de a salva, de a ajuta, de a proteja cu adevărat.

Oameni din multe locuri din lume se nasc în culturi idolatre. De mici ei sunt învățați să se închine, să venereze, să se roage diferitelor imagini/sculpturi ca și cum acele lucruri îi poate ajuta sau proteja în vreun fel. Poate tu ai fost expus acestor practici și le-ai adoptat fără să știi că ele sunt păcătoase.

Există speranță pentru oamenii idolatri. Dumnezeu îi iubește, de aceea le arată care este adevărul, ca să îi restaureze și să-i ajute să adopte un comportament corect care le va aduce binecuvântare și bucurie. Doar Dumnezeu trebuie venerat, doar Lui trebuie să ne închinăm și să ne rugăm. Dacă ai venerat idoli (Buddha, icoane/sculpturi ale Mariei, sfinți etc.), poți să vii cu credință la Dumnezeu și să Îl rogi să se te ierte. Domnul Isus Hristos a luat asupra lui și păcatul idolatriei și a plătit pentru el cu viața Lui. Roagă-L pe Dumnezeu să te salveze de păcatul idolatriei și crede că Isus a luat păcatul acesta și l-a șters din catastif.

Acum că ți-ai cerut iertare de păcatul idolatriei, închină-te doar lui Dumnezeu care e Spirit Sfânt (nu folosi imagini, nici o imagine nu poate să surprindă divinitatea și gloria lui Dumnezeu) venerează-L doar pe El. Dă-I Lui gloria care I se cuvine doar Lui, mulțumește-I pentru ceea ce a făcut, ceea ce face și ceea ce va face în viața ta. Încrede-Te în El pentru ajutor și protecție, doar El poate să îți ofere aceste lucruri, nimeni altcineva și ți le-a oferit până acum chiar dacă tu nu ți-ai dat seama de acest adevăr până acum.

Romani 1:23