Tara saraca, plina de inventatori

Tara saraca, plina de inventatori

La capitolul inventivitate, romanii sint fruntasii Europei, pozitie pe care o domina de mai bine de patru ani, se arata intr-un studiu efectuat de Asociatia Inventatorilor din Europa de Est. Raportul, realizat pe baza informatiilor de pe site-urile tuturor tarilor europene, arata ca, anual, in Romania se inregistreaza peste 15.000 de cereri de brevetare a inventiilor, in timp ce in statele dezvoltate, oamenii sint mai putin creativi. 

De pilda, in Germania, anual, se inregistreaza 13.380 de inventii, in Anglia -13.196, iar in Franta -12.600. Autorii studiului constata amar: ‘Drumul inventatorilor romani este ingreunat de saracie’. Cele mai apreciate inventii romanesti pe plan international au fost: ‘Linia de protectie si intretinere a pielii contra factorilor oxidanti si a radiatiilor atmosferice’, ‘Radioprotectorul biologic’ si ‘Vodca ecologica Bioterra’. Printre cele mai nastrusnice creatii se numara un aparat pentru distrugerea tintarilor, un dispozitiv pentru aparatul de presat snitele si, nu in ultimul rind, pantofii antistres.

Este singurul domeniu in care tara noastra devanseaza state precum Germania, Austria, Franta si umileste, pur si simplu, Ungaria, Polonia, Malta, adica pe contracandidatele noastre la integrarea in Uniunea Europeana.” (Magda Spiridon, Gardianul, 31 octombrie 2003) 

Eu una aveam nevoie de un articol ca asta despre romanii nostri si excelarile lor. Citind lucrurile astea poate mai trec frustrarile legate de viata de zi cu zi in Romania, sau daca nu ne trec, poate le vom suporta mai usor… macar o vreme.