Un Papa de lapte

2 min read
By Dox
Un Papa de lapte

Mi-am inceput ziua ca de obicei, cu o cafea buna si apoi o scanare rapida a stirilor. Un titlu de-o schiopa imi spune ca Papa Francisc, s-a pronuntat ca e OK – de fapt, maretul Big Bang si apoi Teoria Evolutiei nu contrazic deloc Biblia. Mai mult decat atata, zice dansul, ca de fapt, Dumnezeu nu e un Magician care umbla cu bagheta magica in stare sa faca orice.

Aici m-am oprit, stupefiat. Capul bisericii Catolice tocmai a spus ca Dumnezeu nu poate sa faca totul.

Trec peste faptul ca inca Teoria Evoutiei si Teoria Big Bang-ului nu au evoluat de la stadiul de teorii. Adevarul este ca ai nevoie de multa imaginatie si multe, multe, presupuneri ca sa iti poti construi o argumentatie solida pentru ambele.

Ma leg insa de ametitoarea declaratie a Papei, cum ca Dumnezeu nu poate sa faca orice. Sa ma scuzati, dar daca chiar ar fi cazul asta, de ce mai avem nevoie de Biserica si intr-un final, de Papa? Dupa Papa, e mai greu sa spui sa vina totul in fiinta decat sa dai drumul la o ditamai explozie care genereaza… ordine. Sau… e mai greu sa spui ca Dumnezeu a creat fiecare fel de planta si animal dupa soiul ei, decat sa cauti zeci de ani dovada ca un peste poate evolua intr-un om.

Ma intreb, asa, retoric, cata lume de fapt NU crede in Dumnezeu daca pana si Papa are indoieli? La ce fel de Dumnezeu se roaga seara si dimineata, domnul Papa, daca Dumnezeu nu poate face orice? Ce rost mai are sa crezi intr-un Dumnezeu care poate sau nu poate sa te ajute sau sa te scape dintr-o situatie?

Din nefericire, atitudinea asta imi miroase greu a impertinenta umana – nu care cumva sa fie ceva ce nu intelegem ca spunem ca nu e adevarat.

Creatia lui Dumnezeu, e insa fascinanta, si daca te uiti cu bagare de seama la ce te inconjoara, e imposibil sa nu-l vezi pe Dumnezeu. Cu cat faci mai mult zoom la microscop, vezi in detalii ametitoare, ordinea, logica si stiinta nemarginita de care dispune Dumnezeu. Cu cat scrutezi universul iti dai seama totul sta in fiinta pentru ca Cineva sustine toata constructia asta numita Univers.

Va las cu doua video-uri lungi si documentate – unul despre locul special pe care il ocupa Pamantul in Univers:

[youtube id=”ClarWNaCEVM” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”640″]

..si unul despre “Indoiala lui Darwin” – Un interviu cu Stephen Mayer, autor al cartii cu acelasi nume:

[youtube id=”bMETHKCFWWM” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”640″]

Daca il aveti pe Papa Francisc in lista de prieteni, dati-i si lui un forward cu filmele de mai sus… Cine stie, poate are o revelatie… 🙂