Unghiuri introductive

Unghiuri introductive

De ce prisma?

Zice Sf. Wikipedia că în optică, o prismă este un element transparent cu laturi netede, lustruite, care refractă lumina.
Interesat de transparență.
De lumină.
De refracție.

De ce Dexter?

Dexter. Personajul din desenele animate. Dexter’s Laboratory. Nu cel din serial. Asta mi-a fost porecla pe care am primit-o ca boboc la liceu. Eram cel mai scund din clasă. Și cel mai timid. Și tocilaru’
Csf?
Ncsf…

Ce va mișca prin prismă?

Aș vrea eu lumină. Amatorisme. Din multe domenii ce mă încîntă; teologie, istorie, literatură, filosofie, antropologie, umor chiar.

Ceva real?

Ghiață Lucian. Pe scurt, Lucii.

Născut în 1989. Bănățean la origine. Proaspăt căsătorit. Stabilit în Oradea.

Deocamdată.

În loc de spart gheața…

„Spiritul şi sentimentul se dezvoltă prin conversaţie. Şi tot prin conversaţie spiritul şi sentimentul pot obosi. După cum sunt bune sau rele, pot instrui sau pot obosi, conversaţiile folositoare le dezvoltă, cele nefolositoare le tocesc. Este deci important să ştim să alegem ca să le cultivăm şi nu să le slăbim şi nu putem face această alegere decît dacă acestea sunt bine constituite şi nu şubrede. Acesta este cercul, fericit cel ce poate ieşi din el.”

„Cînd vrem să corectăm pe cineva cu folos, pentru a-i arăta că se înşeală, trebuie să observăm din ce unghi abordează acesta lucrul său, căci în mod obişnuit din unghiul acela lucrul este adevărat, şi  să-i vădim lui acest adevăr, descoperindu-i unghiul din care acesta vede greşit. Va fi mulţumit cînd va vedea că nu s-a înşelat, ci doar i s-a întîmplat să nu poată vedea bine din toate unghiurile. Nu ne supărăm că nu putem vedea din mai multe părţi deodată, dar ne supărăm dacă ne dăm seama că ne-am înşelat. Şi acest lucru vine din aceea că în mod firesc omul nu poate să vadă totul şi că tot firesc este ca el să nu se înşele privind dintr-un punct de vedere; cît de adevărate se dovedesc temerile simţurilor.”

„Raţiunile pe care le descoperim singuri ne conving de obicei mai lesne decît cele apărute în mintea celorlalţi.”

[Blaise Pascal – Cugetări]

Prismă. Unghiuri. Dexter(ități).