Stâlpi în Casa Domnului

2 min read
By Dox
Stâlpi în Casa Domnului
Ruine

În prima epistolă către Timotei, Pavel îi scrie acestuia cum să se raporteze la Biserica lui Dumnezeu și pe ce criterii să aleagă diaconii și pe cei din conducere.

Dar dacă voi zăbovi, să știi cum trebuie să te porți în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul și temelia adevărului.
1 Timotei 3:15

Dacă citești în detaliu despre cum ar trebui să se poarte un diacon sau episcop, îți dai seama că Pavel nu face altceva decât să prezinte standardul lui Dumnezeu pentru toți credincioșii.

Pavel folosește niște termeni interesanți pentru a-i descrie pe acești oameni care respectă standardele lui Dumnezeu. Îi numește stâlpi și contraforturi *.

Anii trecuți când am călătorit prin Grecia, am fost surprins de un lucru. La majoritatea ruinelor celebre, structurile cele mai rezistente care au rămas încă în picioare, după atâta timp de la demolarea clădirii, sunt stâlpii.

La fel am observat în România, vizitând ruine vechi - au rămas în picioare din clădirile medievale parte din ziduri, turnurile și contraforturile.

Unul din lucrurile pe care Pavel încearcă să ni-l comunice în acest text este că și noi ar trebui să fim ca niște stâlpi și contraforturi în biserica lui Cristos. Aceste structuri au rămas în picioare și au rezistat de-a lungul a sute de ani tuturor calamităților care s-au abătut asupra lor.

La fel și noi trebuie să rămânem neclintiți în credința noastră în Isus Cristos și să nu ne lăsăm dărâmați de tot felul de doctrine false.

După cum te-am rugat la plecarea mea în Macedonia, să rămâi în Efes, ca să poruncești unora să nu învețe pe alții altă învățătură, și să nu se țină de basme și de înșirări de neamuri fără sfârșit, care dau naștere mai mult la certuri de vorbe, decât fac să înainteze lucrul lui Dumnezeu prin credință, așa fac și acum.
1 Timotei 1:3-4

Motivul pentru care trebui să ne străduim să trăim după aceste îndemnuri este pentru a ne asemăna tot mai mult cu Isus și de a fi plăcuți lui Dumnezeu.

Ceea ce ne spune Pavel nu este ceva nou, nemaiauzit. De fapt, Dumnezeu dintotdeauna a avut standarde înalte pentru oamenii Lui. În Levitic 20:26, Dumnezeu le spune copiilor lui Israel:

Voi să-Mi fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul; Eu v-am pus deoparte dintre popoare, ca să fiți ai Mei.

Biserica lui Cristos a fost aleasă pentru o misiune nobilă și vitală - de a răspândi Evanghelia până la capătul pământului. Fiecare avem aceeași misiune de a pune umărul la aceasta. Parte din misiune e să susținem biserica lui Cristos ca niște stâlpi, neclintiți în fața intemperiilor spirituale care vin asupra noastră.

Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi la aceasta.


* Un contrafort (la plural, contraforturi) este în arhitectură și construcții o lucrare de zidărie, având aspectul unei porțiuni dintr-un zid, care mărește rezistența exteriorului unei clădiri, structuri sau edificiu, având efectul similar de preluare a sarcinilor și tensiunilor construcției aidoma arcelor și bolților.